ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: «Θα επιδιώξουμε πολιτική συμφωνία»

Εικόνα του άρθρου Τσακαλώτος: «Θα επιδιώξουμε πολιτική συμφωνία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2017, 01:37
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εμείς θα επιδιώξουμε μια πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο και μετά μπορούμε να διευκρινίσουμε τις λεπτομέρειες» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, συμπληρώνοντας ότι «για αυτό τον λόγο έχουμε καθυστερήσει, γιατί έχουμε να αποφασίσουμε για πολλά πράγματα ταυτοχρόνως, όπως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα».

Αυτά που έχουν μείνει για νομοθέτηση, μπορούμε να τα κλείσουμε σε δέκα ημέρες, δεν καθυστερεί αυτό την διαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας μετ’ επιτάσεως ότι «αυτό που επιδιώκουμε εμείς, το επιδιώκει και ο κ. Μοσκοβισί και ο κ. Ντάισελμπλουμ», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ούτε μία φορά στον Γερμανό ομόλογο του και τις ...απειλές περί Grexit.


ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πόουλ Τόμσεν για μια σειρά λανθασμένων εκτιμήσεων για την Ελλάδα και απαντώντας στην Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ που δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει «ειδική συμφωνία» για την Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος είπε «εγώ δεν ζήτησα από κανέναν εξαίρεση, αλλά μπορώ να ζητήσω από την Λαγκάρντ να μην λέει ότι το πλεόνασμα δεν θα είναι 1,5% το 2018, όταν φέτος είναι 2%».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση του -κάτι που πολλές φορές στην διάρκεια της συνέντευξης το κάλεσε να κάνει- προφανώς διότι έχει εσωτερικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι «δεν θεωρώ ότι το ΔΝΤ θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά μπήκαν σε ένα πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθωση χρέους, τους έπεισε ο Τόμσεν γι΄ αυτό και τώρα θέλουν να κατηγορήσουν την Ελλάδα. Τώρα έχουν και τον Τραμπ από πίσω και καθυστερούν».


ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε πολλάκις τα στελέχη του Ταμείου ότι «ζητούν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα με στοιχεία που δεν προκύπτουν από πουθενά», προσθέτοντας ότι «δεν συγχωρείται στην Λαγκάρντ να ροκανίζει τον χρόνο χωρίς να δείχνει τις προθέσεις της».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι ευρωπαίοι είναι στην ίδια γραμμή με την ελληνική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα δημιουργείται διότι «μερικές χώρες στο Eurogroup θέλουν το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα, έτσι δημιουργούν πρόβλημα στην Κομισιόν και την ΕΚΤ, γιατί πρέπει να φέρουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι η θέση των Κομισόν και ΕΚΤ είναι ίδια με την δική μας, βάσει των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που έχουμε. Η Κομισιόν προσπαθεί να ισορροπήσει τις θέσεις των χωρών».


ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»

Ερωτηθείς για τις «κόκκινες γραμμές της Αθήνας», ο κ Τσακαλώτος είπε «οι κόκκινες γραμμές είναι ο κόσμος της εργασίας να αισθάνεται ότι είναι καλύτερα από ότι ήταν νωρίτερα, να αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι που έχουν υποφέρει ό,τι θα κερδίσουν περισσότερο, θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο από την ανάπτυξη που δέχεται και το ΔΝΤ ότι έρχεται στην Ελλάδα». 

Πηγή: ΑΝΤ1

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back