ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ΕΣΠΑ περιμένει τους δρόμους

Εικόνα του άρθρου Το ΕΣΠΑ περιμένει τους δρόμους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2017, 21:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οδός Νιάρχου και οδικός άξονας «κόμβος Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο» πάνε για την τελική ευθεία στο επίπεδο της χρηματοδότησης. Η Ενδιάμεση Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου έβγαλε στον αέρα πρόσκληση για υποδομές μεταφορών. στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξς (Σ.Β.Α.Α.) του Δήμου Ιωαννιτών. Και τα δύο οδικά έργα, μετά από πολιτικές αντιπαραθέσεις, έχουν καθοριστεί ως έργα α' προτεραιότητας στο Σ.Β.Α.Α. Για την οδό Νιάρχου φορέας υλοποίησης είναι όμως η Περιφέρεια Ηπείρου ενώ για τον νέο οδικό άξονα φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.

Η σχετική πρόσκληση μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική σημείωση στην πρόσκληση η οποία έρχεται ως απόρροια της απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης περί τροποποίησης του ποσοστού δέσμευσης του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Ηεπίρου. Σύμφωνα με τη σημείωση αυτή, στην πρόσκληση μπορούν να ενταχθούν έργα που ο συνολικός τους προϋπολογισμός φτάνει μέχρι το επιλέξιμο ποσό των  58 εκατ. ευρώ. Η σχετική πολιτική και διαχειριστική απόφαση για υπερδέσμευση πόρων, η οποία καθιστά δυνατή τη δημοπράτηση και των δύο οδικών έργων, είχε ληφθεί πριν από δύο μήνες.

Με το θέμα της χρηματοδότησης να θεωρείται λήξαν, το ζητούμενο πια είναι η ετοιμότητα των δύο φορέων και η υλοποίηση των δύο οδικών έργων. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες. Έχει όμως απέναντί της τις αντιδράσεις καταστηματαρχών της οδού Νιάρχου, τις οποίες δεν έχει καταφέρει να κατευνάσει. Ο Δήμος Ιωαννιτών, από την άλλη, βρίσκεται πιο πίσω στην ωρίμανση του έργου, με την πίεση του χρόνου να είναι δεδομένη.

Περιφέρεια και Δήμος πρέπει να υποβάλουν τα δύο οδικά έργα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ από 26 Ιανουαρίου έως 30 Μαρτίου του 2018.






ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back