πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ΕΣΠΑ και οι αριθμοί του

Εικόνα του άρθρου Το ΕΣΠΑ και οι αριθμοί του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2019, 20:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δίκτυα αποχέτευσης, βιολογικοί καθαρισμοί στα παράλια της Ηπείρου, οδός Νιάρχου, αναστήλωση αρχαίων θεάτρων, Τοπικές Μονάδες Υγείας είναι μερικά από τα έργα που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου έχει έναν συνολικό προϋπολογισμό 337 εκατ. ευρώ, από τα οποία δεν έχει «ξοδευτεί» ούτε το 1/3.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης, έχουν εκδοθεί 324 αποφάσεις ένταξης που αντιστοιχούν στο 75,4% του προγράμματος, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις (υπογραφή συμβάσεων) ανέρχονται σε 143,5 εκατ. ευρώ (42,6%). Η κοινή διαπίστωση ήταν ότι πρέπει να «τρέξουν» οι διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση έργων. Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τα μέλη της επιτροπής, και δη τα μέλη της Περιφέρειας Ηπείριου, ήταν ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ 2023-2027, το οποίο δίνει περισσότερη βαρύτητα σε δράσεις καινοτομίας και όχι σε υποδομές. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση για τα έργα υποδομών που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το νέο πρόγραμμα.

Κατά τη συνεδρίαση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον άξονα της επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Περιφέρεια Ηπείρου πήρε τα εύσημα καθώς είναι η πρώτη στην Ελλάδα που έχει ενεργοποιήσει τον άξονα αυτόν σε πολύ μεγάλο βαθμό (97%). Στην τοποθέτησή του, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε πως με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου «έχουν γίνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους άξονες, έχουν στηριχθεί και έχουν προσφερθεί υπηρεσίες σε χιλιάδες συμπολίτες. Τα πλήρη αποτελέσματα και η συνολική εκτίμησή του επιχειρησιακού προγράμματος θα γίνει αντιληπτή, όταν ολοκληρωθούν και τα δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή και πρόκειται να ξεκινήσουν, όπως είναι και τα αντιπλημμυρικά, οι οδικές και αγροτικές υποδομές, η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και των σχεδίων καινοτομίας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back