ΕΛΛΑΔΑ

Αν έρχονται τα εμβόλια, θα γίνονται…

Εικόνα του άρθρου Αν έρχονται τα εμβόλια, θα γίνονται…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2021, 19:14
ΕΛΛΑΔΑ

 Μια μάλλον διαφορετική τακτική από όσα διατεινόταν μέχρι στιγμής η κυβέρνηση στο θέμα των εμβολιασμών, παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Είπε δηλαδή ότι «όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται». Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε εμμέσως, όπως και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χτες, το πρόβλημα με τις παραδόσεις εμβολίων.

Ωστόσο, ο ελληνικός προγραμματισμός έχει προανακοινωθεί, με αρκετά αισιόδοξους τόνους από κυβερνητικά στελέχη κατά καιρούς και τώρα, ουσιαστικά υπάρχει μια αναδίπλωση, ελέω του προβλήματος που έχουν προκαλέσει οι ανακολουθίες των εταιριών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σχετικά: «Χαίρομαι διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάκουσε τις παροτρύνσεις πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά, με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων. Οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλάβουν ότι στον βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διαβάστε επίσης: Θα επηρεάσει την Ελλάδα η υπόθεση της AstraZeneca;

Άφησε επίσης μια σχετική αιχμή για την ΕΕ, για πρώτη φορά στα δικά του πολιτικά χρονικά, λέγοντας ότι είναι «πολύ μεγάλη δύναμη για να μην μπορεί να ασκεί την απαραίτητη επιρροή ή και πίεση στις μεγάλες εταιρείες για να είναι συνεπείς με το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στο οποίο είχαν δεσμευτεί».

Σημειώνεται ωστόσο ότι η απάντηση που είχε δώσει η διευθύντρια του SANTE Σάντρα Γκαλίνα στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ήταν κατηγορηματική, σχετικά με τον προέλεγχο που είχε γίνει για τη δυνατότητα παραγωγής των δόσεων που προαγόρασε η Ε.Ε.

Σήμερα βέβαια, η AstaZeneca δημιουργεί μια ανακολουθία, απέναντι στην οποία η κυβέρνηση μάλλον κρατάει στάση αναμονής και δεν διευκρινίζει ακόμα, αν θα επηρεάσει και πόσο τον εμβολιαστικό προγραμματισμό της.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει και η εξής ατάκα του πρωθυπουργού, επίσης από το υπουργικό συμβούλιο.

Μιλώντας για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας, είπε: 

«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική "βλέποντας και κάνοντας", είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε».

Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης δεν δημιούργησε κάποιο αντιθετικό σχήμα με την τοποθέτησή του…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back