Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται χειμώνας με ακριβή θέρμανση

Εικόνα του άρθρου Έρχεται χειμώνας με ακριβή θέρμανση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2021, 11:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για τρίτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, το πετρέλαιο θέρμανσης γίνεται «είδος πολυτελείας» λόγω αύξησης στις τιμές. Πρώτα, η κυβέρνηση Παπανδρέου, αδυνατώντας να ελέγξει το παραεμπόριο, θεώρησε δόκιμο να αυξήσει προς τα πάνω την τιμή, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι μνημονιακές απαιτήσεις. Έπειτα, η κυβέρνηση Σαμαρά διατήρησε το μέτρο αλλάζοντας εν μέρει τη διαδικασία διανομής του επιδόματος, με εξαιρετικά ανισομερή τρόπο (τα Γιάννενα ήταν… στη β’ ζώνη) και μετά, η κυβέρνηση Τσίπρα άλλαξε και αυτή προς το χειρότερο τα κριτήρια.

Φέτος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ακολουθεί ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική στην ενέργεια, θα αντιμετωπίσει άλλη μια αύξηση στο βασικό (δυστυχώς) ακόμα καύσιμο αστικής θέρμανσης, αλλά και στις εναλλακτικές του.

H περίοδος διάθεσης του καυσίμου ξεκινάει από τις 15 Οκτωβρίου και αναμένεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο κατά 15%-20% σε σχέση με την περσινή τιμή. Οι αυξήσεις στη διεθνή αγορά πυροδοτούν την ακρίβεια και στον αντίποδα, οι κυβερνητικές αποφάσεις που απελευθερώνουν τη χρηματιστηριακή κερδοφορία στην ενέργεια, αυξάνουν τις τιμές στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Το πρώτο καταγράφει αυξήσεις γύρω στο 60% (στα Γιάννενα, κατά περίπτωση έως και 78%-80%, ενώ το δεύτερο αναμένεται να διατίθεται με διπλάσια τιμή…

Η λύση που θα δοθεί, είναι αύξηση στο επίδομα θέρμανσης, κατά 20% όμως, πράγμα που σημαίνει ότι θα καλύψει μόνο εν μέρει το άλμα των τιμών.

Τέλος, μια άλλη παράμετρος που συνήθως ακολουθεί τις αυξήσεις στο κόστος θέρμανσης, είναι η αιθαλομίχλη, η οποία είναι επιβαρυντική για ανθρώπους και περιβάλλον…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3