Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νόμος για την τηλεργασία

Εικόνα του άρθρου Έρχεται νόμος για την τηλεργασία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2020, 18:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με δέσμη 10 διατάξεων καθορίζεται, για πρώτη φορά, το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της τηλεργασίας, σε νομοσχέδιο που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο θεσμός της τηλεργασίας, ο οποίος αναδείχθηκε στην περίοδο της πανδημίας, αποτελεί μία νέα δυναμική πρόκληση από το μέλλον, στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν η ελληνική αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ωστόσο, καλείται να αξιοποιήσει τη νέα πραγματικότητα και να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα, δημιουργώντας ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ενδεικτικά, βασικές κατευθυντήριες αρχές του πλαισίου αποτελούν:

  • Πλήρης σεβασμός των εργασιακών σχέσεων.
  • Τήρηση ωραρίου από τον εργοδότη.
  • Σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζομένου.
  • Κάλυψη του κόστους εξοπλισμού από τον εργοδότη.
  • Απαγόρευση της χρήσης κάμερας.
  • Σύστημα ελέγχου τηλεργασίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.
  • Δήλωση εργαζομένου και ωραρίου τηλεργασίας στην «ΕΡΓΑΝΗ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό το μεγάλο βήμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ολοκληρώνεται με την ίδρυση αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου Τηλεργασίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη διενέργεια ελέγχων για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων της συμφωνίας για τηλεργασία και των μέτρων για την ασφάλεια και υγεία του τηλεργαζομένου.


«Καθυστερημένα αντανακλαστικά»

Για «καθυστερημένα αντανακλαστικά» κάνει λόγο η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. 

«Επί πέντε μήνες, μετά τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας, και ενώ οι επιχειρήσεις είχαν αποκτήσει με απόφαση της κυβέρνησης τη δυνατότητα να επιβάλουν μονομερώς τηλεργασία, άφησε χωρίς κανέναν έλεγχο και κανόνες την εφαρμογή της οδηγώντας σε γενικευμένη κατάχρηση», ανέφερε. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε εγκαίρως ότι τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση ενός αυστηρού πλαισίου εφαρμογής και ελέγχου της τηλεργασίας, το οποίο θα προστατεύει απόλυτα τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την τήρηση του ωραρίου, την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους, σημειώνει η βουλευτής, θυμίζοντας πως έχουν κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση τέσσερις άξονες με αναγκαία μέτρα και αυστηρούς κανόνες εφαρμογής της τηλεργασίας.

«Ο κ. Βρούτσης χειρίζεται με επικοινωνιακά κριτήρια ένα ακόμη σοβαρό θέμα, αντί να προαναγγέλλει μέτρα έπρεπε να τα έχει ήδη λάβει» σχολιάζει η κ. Αχτσιόγλου και δηλώνει πως «για το πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα αναμένουμε την κατάθεσή του, χωρίς μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση της μείωσης μισθών και της ακραίας ελαστικοποίησης της εργασίας».

«Μέχρι τότε -για τον κ. Βρούτση- οι εργαζόμενοι σε καθεστώς τηλεργασίας μπορούν να περιμένουν» καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back