ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έφη Αχτσιόγλου: «Να φτιάξουμε ένα κόμμα των καιρών μας»

Εικόνα του άρθρου Έφη Αχτσιόγλου: «Να φτιάξουμε ένα κόμμα των καιρών μας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2023, 00:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Έφη Αχτσιόγλου έγινε η τρίτη υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που μίλησε σε εκδήλωση στα Γιάννενα, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, στο Du Lac.

Η κα Αχτσιόγλου χώρισε την ομιλία της σε δύο σκέλη:

Ένα, την κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ένα, την κριτική στο κόμμα.

Σε αμφότερα τα σκέλη υπήρχε και το σχήμα της αντιπρότασης: τι πιστεύει η υποψήφια πρόεδρος ότι πρέπει να ειπωθεί στον κόσμο, στους ψηφοφόρους και πώς πρέπει να λειτουργήσει το κόμμα.

Ειδικά στα του κόμματος, η κα Αχτσιόγλου είπε πράγματα που ενδεχομένως να έκαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στο ακροατήριο, να προβληματιστούν. Είπε δηλαδή ότι «είναι αδιανόητο να μην έχουμε παρουσία σε φορείς, συνδικάτα, θεσμούς, αυτοδιοίκηση». Ειδικά το θέμα της αυτοδιοίκησης για τον ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα είναι μια περίπλοκη υπόθεση, που καθορίζεται κατά βάση από προσωπικές πολιτικές. Αυτές που η κα Αχτσιόγλου στη συνέχεια, μιλώντας για το πώς πρέπει να λειτουργεί το κόμμα, απέπεμψε: «Όχι στη διαρκή αυτοαναφορικότητα και την αυτοεπιβεβαίωση μέσω της πολιτικής μας πορείας» είπε μεταξύ άλλων, αλλά στόχος μια ενιαία παράταξη, με πολυφωνία και όχι κακοφωνία, που καθένας θα κάνει το δικό του, άσχετα με τις αποφάσεις.

Η απουσία όμως του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό σχήμα από τη βάση, ήταν σημείο αναφοράς –προς επίλυση- και σε άλλες στιγμές της ομιλίας της κας Αχτσιόγλου: «Πρέπει, ας μου επιτραπεί η έκφραση, να κατεβεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και να συνομιλήσει με όλους αυτούς που θέλει να εκπροσωπήσει» τόνισε.

Η κα Αχτσιόγλου τόνισε τέλος ότι πρέπει να «φτιάξουμε ένα κόμμα των καιρών μας», υποσχόμενη ένα τέτοιο, αν εκλεγεί πρόεδρος.

Στα της κυβέρνησης, ήταν  επιθετική: «Αυτό το καλοκαίρι δεν μπορεί να είναι η ζωή μας, στη συνέχεια» τόνισε.

«Πέρασαν 2 μήνες από τον θρίαμβο Μητσοτάκη, γιατί γι αυτό πρόκειται. Ας κάνουμε μια στάση και ας δούμε την πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή;  Υπάρχει ασύλληπτη καταστροφή σε όλη τη χώρα, το κράτος δεν απουσιάζει απλά, αλλά είναι εγκληματικό», είπε η κα Αχτσιόγλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ποντάρει στον εκφασισμό της κοινωνίας για να καλύψει τα λάθη της».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης έπεισε την ελληνική κοινωνία ότι έτσι θα είναι τα πράγματα από εδώ και πέρα και ότι δεν μπορεί να δοκιμαστεί τίποτε άλλο. Μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, δηλαδή».

Αυτό έθεσε και ως στόχο για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέπει να σπάσουμε αυτή την αντίληψη. Αυτό είναι το διακύβευμα της επόμενης μέρας» είπε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικές παρακαταθήκες. «Με τον Αλέξη Τσίπρα η Αριστερά βγήκε από τη γωνία και απέδειξε ότι μπορεί να κυβερνήσει σε καιρό κρίσης, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην κοινωνική πλειοψηφία».

Ανέτρεξε επίσης και στη δική της θητεία, στο Υπουργείο Εργασίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τότε, οι δανειστές «ζητούσαν κατάργηση κάθε δικλείδας προστασίας» των εργαζόμενων. «Διαπραγματευτήκαμε και κερδίσαμε πράγματα, βάλαμε κανόνες, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό όταν δεν ήταν καθόλου δεδομένο. Κάναμε επανάσταση; Όχι. Καταργήσαμε την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο; Όχι» είπε, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν σημαντικά βήματα σε πολύ δυσκολότερους καιρούς.

Εν τέλει, ζήτησε «να μιλάμε στον κόσμο με περιεχόμενο, όχι με τίτλους. Όταν μιλάμε για τα εργασιακά, για τις ενεργειακές κοινότητες, για όλα τα θέματα» και πρόσθεσε ακόμα ότι «εκτός από το να καταγγέλλουμε, πρέπει να υποδεικνύουμε και τον άλλο δρόμο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back