ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα «γυμνό» τοπίο στην είσοδο του πάρκου Πυρσινέλλα

Εικόνα του άρθρου Ένα «γυμνό» τοπίο στην είσοδο του πάρκου Πυρσινέλλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2024, 15:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «προαύλιος» χώρος του πάρκου Πυρσινέλλα, εκεί που ήταν το πάρκινγκ, βιώνει μια τεράστια αλλαγή. Όλα όσα υπήρχαν σε αυτή την έκταση… εξαφανίστηκαν –με εξαίρεση, προς το παρόν, το υπαίθριο γυμναστήριο. Εξαφανίστηκαν ακόμα και τα δέντρα.

Κι όλα αυτό στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα με κόστος σύμβασης 6,8 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που κόβονται τόσα πολλά δέντρα στα Γιάννενα.


Η περιοχή παρέμβασης μέχρι πριν λίγο καιρό (Google Earth)


Ακόμα και αν αυτή η απομάκρυνση είναι αναγκαία, για διάφορους λόγους (π.χ. γερασμένα δέντρα), δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και καμία εξήγηση. Οι πολίτες βρίσκονται απλώς αντιμέτωποι μια μέρα με ένα «γυμνό» τοπίο. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Το ίδιο συμβαίνει κάθε φορά που γίνεται μια ανάπλαση είτε πλατείας είτε κοινόχρηστου χώρου ή κόμβου. Το ίδιο συνέβη με το πάρκο Λακκωμάτων, το ίδιο με τον προαύλιο χώρο του παλαιού «Χατζηκώστα», στην οδό Παπανδρέου, το ίδιο και τώρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνεται νέα φύτευση, με μικρά δέντρα, τα οποία μέλλει να προσδώσουν τον χαρακτήρα πρασίνου σε έναν δημόσιο χώρο πολλά χρόνια μετά.

Ωστόσο, το κόψιμο δέντρων θα πρέπει να εξηγείται στους πολίτες, για να μη δημιουργείται η εύλογη αίσθηση μιας «επιδημίας»... επιθετικής διαχείρισης του πρασίνου. Θα πρέπει να κατατίθεται δημόσια και με σαφήνεια ο μελλοντικός σχεδιασμός ενός Δήμου ή μιας Περιφέρειας για την αποκατάσταση του τοπίου. Όπως και να υπάρχει μέριμνα για πράσινο σε κάθε κατασκευαστικό έργο που γίνεται –κάτι που δεν υπήρχε, για παράδειγμα, στην οδό Νιάρχου, όπου και εκεί κόπηκαν πολλά δέντρα στις «παρυφές» της πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων. Και φυσικά, θα πρέπει να εξετάζεται και η δυνατότητα μεταφύτευσης κάποιων δέντρων.

Στην περίπτωση του πάρκου Πυρσινέλλα, η μελέτη προβλέπει την κατασκευή ενός νέου πάρκινγκ, πολύ μεγαλύτερου από αυτό που υπήρχε. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η φύτευση νέων (περισσότερων από πριν) δέντρων –που κι αυτά θα θέλουν τον χρόνο τους για να μεγαλώσουν. 



ΣΧΟΛΙΑ
John Marston
Αχ ναι! Δεν καταλαβαίνουν οι χαζοί οι πολίτες ότι το ξερίζωμα και η ισοπέδωση είναι για να γίνει μεγαλύτερο πάρκινγκ! Πολύ απαραίτητο σε ένα πάρκο. Κανείς δεν πήγαινε για την σκιά εκεί .. όπως πχ στο πάρκο στα λακκώματα, πήγαινε για τον κρανίου τόπο! Πάνω από όλα τα αυτοκίνητά! Δεν ήταν αρκετο το υπάρχον πάρκινγκ! Δεν γίνεται να αφήσεις το αυτοκίνητο λίγο πιο πέρα άμα δεν βρεις θέση, θα πρέπει να μπορείς να το βάλεις μέσα, δίπλα από τις λίμνες.. να το έχεις αγκαλιά.. Τα τσιμέντα και τα πάρκινγκ έχουν την δική τους "αισθητική" απ ότι φαίνεται για κάποιους που που μάλλον έχουν ως πρότυπο την εικόνα της Αθήνας..(δλδ την τσιμεντένια ζούγκλα). Το θεωρούν "ανάπτυξη"! Τι θα πει γρασίδι, δέντρα και χωμάτινα μονοπάτια που θεωρούνταν φύση ως τώρα. Από εδώ και πέρα φύση είναι η άσφαλτος, τα ρείθρα, τα τσιμεντένια μονοπάτια και τα έξυπνα παγκάκια των 50000 (πενήντα χιλιάδων) ευρώ γιατί έτσι το αποφάσισαν κάποιοι. Κόψτε όλα τα δέντρα παιδιά και ρίξτε τσιμέντο και άσφαλτο σε όλη την έκταση του πάρκου να γίνει πλατεία να τελειώνουμε.
παει και το παρκο ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑ ...........
το χρημα να τρεχει στις εξυπνες τσεπες ............. οσο για τα δενδρα ας τα κανουμε σταχτη ..... τι τα θελουμε ??? α ρε ανημπορε πολιτη !!! φροντιζουν δηθεν για το καλο σου !!! κρατος -- δημος μπανανια οπου κουμαντο κανουν τα συμφεροντα και ΜΟΝΟ !!! οσο για το παρκο ..... α καλε μου παλιε δημαρχε ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑ , που να φανταζοσουν σε τι αχρηστους θα παρεδιδες τη δωρεα που εκανες ....!!! Καποτε οι δημαρχοι ειχαν μερακι να προσφερουν στην πολη ......... τωρα οτι προλαβουμε και ας παει και το παλαμπελο ....... ΞΥΠΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ....... μας δουλευουν !!!
κριμα και αδικο .....
ποια γερασμενα δενδρα !! μερικα ισως .... αλλα κοψανε πολλα υγιη ....... πατε να δειτε επιτοπου ποσο καθαρο κορμο ειχανε σε οτι εμεινε ...!!! για να κανουν εργα 9.000.000 , τσιμεντο , μεσα στο πανεμορφο αλσος !!! ΑΠΛΩΣ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ !!! αφου δεν ενδιαφερεται κανενας , οι επιτηδειοι κανουν οτι θελουν ..... μεχρι ποδηλατοδρομο και πλατειες μεσα στο αλσος ....... για να δικαιολογησουν τα ποσα ......... που να ηξερε η Ευρωπη που πανε τα κονδυλια !!!
ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ
Έγκλημα του προβάλλοντας και βιασμός της φύσης η κοπή των δέντρων.... δε θέλω ούτε απ έξω να περνάω γιατί με φοβίζει πολύ το αποτέλεσμα...
Πεζοπόρος
Η πινακίδα έξω γράφει 9.000.000 ευρω!!! Όλοι μιλάνε για το μεγάλο φαγοπότι. Το πάρκο χρειαζόταν μία ήπια παρέμβαση στα μονοπάτια, να φύγουν τα αγριόχορτα, να μπεί λίγος φωτισμός. Εδώ το ανέσκαψαν εκ βάθρων, έκοψαν σπάνια δέντρα, πάει το Γιαννιώτικο. Άχρηστοι μηχανικοί (δέκα νοματαίοι γυρίζανε με χάρτες προ των εργασιών) , άχρηστοι ιθύνοντες. Ντροπή, αίσχος, κρίμα!!!
ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ......
ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ...... ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ...... ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΝΑ ΔΑΠΑΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ ΕΡΓΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε. Ε. , ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ........ 9.000.000 !!!!!!! ΜΙΑ ΗΠΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ , ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΟΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟ , ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 2.000.000 ....... Ο ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΠΟΤΕ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ , ΔΙΑΦΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ...!! ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ , ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ..????? ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ , ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ , ΔΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥΣ , ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΤΙ ΩΡΑΙΟ ΕΙΧΕ ΔΩΡΗΣΕΙ Ο ΑΞΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ...... ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ ...... ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ...... ΝΤΡΟΠΗ ...
Γιαννιώτης
Σήμερα περπατώντας πολύ πρωί, είδα κομμένους κορμούς (το φυτεμένο μέρος) γεμάτους ρετσίνι. Ρετσίνι είναι το κλάμα του δέντρου. Αίσχος ανίεροι. Αυτοί οι άσχετοι προφανώς πήραν παράδειγμα από κάποια μικρά πάρκα της βόρειας Ελλάδας -μήπως από εκεί είναι και η εταιρεία που τα καταστρέφει όλα ή ο μελετητής;- αλλά το Γιαννιώτικο σαλόνι είχε άλλη αισθητική, αυτή που είχαμε μάθει όλα τα χρόνια, αμιγώς χώρος πρασίνου με μία ωραία λιμνούλα στη μέση ( της οποίας και αυτής τα ψάρια και χελώνες άφησαν οι ανεύθυνοι να αργοπεθαίνουν βασανιστικά). Ούτε ποδηλατόδρομους χρειάζεται, ούτε άλλα γήπεδα, ούτε αυτό το τερατώδες πάρκινκ, που τόσο ωραία δέντρα με τόσο ίσκιο είχε προηγουμένως. Είναι απορίας άξιον που ένα δέντρο στην αυλή του σπιτιού σου να κόψεις σε πάνε μέσα, εν προκειμένω με αυτό το έγκλημα που συντελείται, πού είναι το δασαρχείο, εισαγγελική αρχή, αντιπολίτευση, κάποιος φορέας τέλος πάντων;;; Μήπως πρέπει να αντιδράσουμε σαν Γιαννιώτες: Δεν έχουμε λόγο τέλος πάντων; Καλύτερα να τα κλείσουν όπως είναι και να ξεκουμπιστούν, και ας πάνε κάπου αλλού στην πόλη να ξοδέψουν τα υπόλοιπα χρήματα, όπως στην τραγική κατάσταση των δρόμων (πχ. έξω από Λιμνοπούλα, Μεγάλου Αλεξάνδρου έξω από Μασούτη κλπ κλπ). Συγχαρητήρια σαν site που αναδείξατε το θέμα, καλό είναι να επανέλθετε. Ας μαζευτούν και ηλεκτρονικές υπογραφές πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back