ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Επιχείρηση αποδόμησης» στους υδρογονάνθρακες

Εικόνα του άρθρου «Επιχείρηση αποδόμησης» στους υδρογονάνθρακες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2018, 00:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επέλεξαν να διοργανώσουν στα Γιάννενα την πανελλαδική συνάντηση «κινημάτων κατά των εξορύξεων» και παρότι η μαζικότητα δεν ήταν εντυπωσιακή, υπήρχε αντιπροσώπευση, με κύριο χαρακτηριστικό το… πολιτικό πρόβλημα, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τις εταιρίες στις οποίες έχουν εκχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης.

Και αυτό γιατί στους ομιλητές ήταν ένας κυβερνητικός βουλευτής, ο Γιώργος Δημαράς, μια ευρωβουλευτής των Πρασίνων, η Βούλα Τσέτση και στο ακροατήριο ένας ακόμα κυβερνητικός βουλευτής, ο Γιάννης Καραγιάννης. Η παρουσία του οποίου ήταν κυρίως συμβολική, καθότι αποχώρησε πολύ νωρίς, πριν ξεκινήσουν οι βασικές ομιλίες.

Οι τρεις ομιλητές, η κα Τσέτση, η οποία είναι Γιαννιώτισσα, ο κ. Δημαράς, αλλά και η Ζωή Βροντίση, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, σχημάτισαν ένα βασικό πλέγμα επιχειρημάτων: ο κ. Δημαράς τη διαφοροποίηση από την κυβέρνηση, την οποία πάντως τόνισε ότι «στα υπόλοιπα τη στηρίζει» και το πολιτικό στίγμα των Οικολόγων Πράσινων, στους οποίους η κυβερνητική συνεργασία έχει κοστίσει αρκετά. 

Η κα Τσέτση τη σύνδεση της ανάπτυξης με την οικολογία, προσπαθώντας να ανατρέψει την εντύπωση ότι «οι οικολόγοι είναι στον κόσμο τους» και να δείξει ότι οι επιχειρήσεις στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κα Βροντίση τέλος, να αντιπαραθέσει βασικές αρχές αειφόρου διαβίωσης και ανάπτυξης, με βάση αρχές διεθνών οργανισμών και αυτό που καταγράφεται σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπου γίνονται εξορύξεις.

Την εισαγωγή έκανε ο Ρήγας Τσιακίρης, ο οποίος ανέτρεξε στο ιστορικό της υπόθεσης, για να πάρει το λόγο κατόπιν η κα Τσέτση. Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων μίλησε για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία του Παρισίου, για την οποία είπε ότι το κόμμα της, τη θεωρεί πολιτική επιτυχία, είπε όμως ότι τα κράτη και η ΕΕ βάζουν στόχους οι οποίοι είναι χαμηλότεροι από την πολιτική συμφωνία (γεγονός που καθιστά τη συμφωνία όχι και τόσο επιτυχημένη). Πρόσθεσε ότι «όλα είναι δυνατά, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση» και ότι ειδικά στην περίπτωση των αδειοδοτήσεων στην περιοχή των Ιωαννίνων «οι εταιρίες θεωρούν ότι πήραν άδεια-λευκό χαρτί (…) Δεν έχουμε να κάνουμε με αγίους, αλλά με πολυεθνικές, μην ξεχνάτε».

 Άφησε επίσης αιχμές προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν ξέρουν τι τους γίνεται» στο θέμα των ερευνών-εξορύξεων. Εκτενής ήταν η αναφορά της (όπως και του κ. Δημαρά) σε παραδείγματα «καθαρής» και ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς επίσης και της ανάγκης απεξάρτησης από τις καύσεις και τους υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Δημαράς πρόσθεσε ακόμα μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που λίγο ως πολύ τα… φαντάζονται οι πολίτες. Είπε δηλαδή ότι «είναι ανενημέρωτη ακόμα και η Βουλή» για τους όρους των συμφωνιών, κάτι που καθομολογούν σε πολλές περιπτώσεις οι βουλευτές. 

Διατύπωσε την αντίθεση των Οικολόγων και την προσωπική του στις αδειοδοτήσεις και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέτυχε καλύτερες συμφωνίες από τους προκατόχους της, με μεγαλύτερα ποσοστά σε μισθώματα κ.λπ.

«Η αριστερά παζάρεψε καλύτερα. Αλλά δεν μπορεί να πορεύεται μόνο με οικονομικούς λογαριασμούς. Χρειάζεται άλλο μοντέλο από αυτό του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού» τόνισε. Βέβαια, και οι μνημονιακές συμβάσεις «νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός» είναι και εκεί δεν υπάρχουν εκπεφρασμένες αντιρρήσεις…

Ίσως από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της εκδήλωσης, ήταν τα οικονομικά. Τόσο ο κ. Δημαράς, όσο και η κα Βροντίση επιχείρησαν να αποδομήσουν ένα βασικό επιχείρημα, ότι οι έρευνες-εξορύξεις θα φέρουν ανάπτυξη και χρήματα στις περιοχές όπου θα γίνουν. Ο κ. Δημαράς είπε ότι «σε δέκα χρόνια περίπου, οι Περιφέρειες θα πάρουν το 5% του… μηδενός», κάνοντας μια σύντομη ανάπτυξη του οικονομικού μοντέλου και των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί. Αυτό, πριν πει πάντως ότι η νυν κυβέρνηση έκανε καλύτερη διαπραγμάτευση από την προηγούμενη…

Η κα Βροντίση, σε όλη την τοποθέτησή της, επικαλέστηκε επιστημονικές πηγές και έρευνες. Είπε ότι δεν υπάρχει στατιστική συσχέτιση μείωσης της φτώχειας, σε περιοχές όπου γίνονται εξορύξεις. «Τα κέρδη πηγαίνουν στο κεφάλαιο» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης σε έρευνες γνώμης, όπως π.χ. στο Κατάκολο της Ηλείας, όπου οι πολίτες δήλωσαν ότι ναι μεν υποθέτουν ότι θα υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά πιστεύουν επίσης ότι θα υπάρξει και οικονομικό όφελος για την κοινωνία.

 Η κα Βροντίση πρόσθεσε ακόμα στοιχεία για επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ειδικά του υδροφόρου ορίζοντα, αναφέρθηκε στα oil spills, τα οποία δεν λογίζονται ακριβώς ως ατυχήματα, αλλά συμβαίνουν κατά τη μεταφορά και αποθήκευση των υδρογονανθράκων. Είπε τέλος ότι «οι πολίτες μπορούν πάντα να κάνουν δύσκολες τις συμβάσεις».

Η εκδήλωση, γύρω στις 9 το βράδυ συνεχιζόταν, καθώς παρόντες ήταν πολλοί εκπρόσωποι κινήσεων που αντιδρούν στις εξορύξεις. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου για παράδειγμα, συνέδεσε το ζήτημα με την ανάγκη μαζικής κινηματικής αντίδρασης.

Άλλοι πάλι, μίλησαν για τους φόβους επίπτωσης στην υπάρχουσα μικροοικονομία, στον τουρισμό, στην κτηνοτροφία κ.λπ. Παρόντες ήταν ακόμα ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης κ.α.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back