Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

Επιστροφή στον λιγνίτη…

Εικόνα του άρθρου Επιστροφή στον λιγνίτη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2022, 12:25

Η κυβέρνηση αποφάσισε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενεργειακές ανάγκες του προσεχούς χειμώνα χωρίς κοινωνική αναταραχή και περαιτέρω πτώση του βιοτικού επιπέδου (καθώς οι τιμές είναι δυσθεώρητες και το power pass πενιχρό), να επιστρέψει στη λιγνιτική παραγωγή, κάτι που κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ το σχέδιο για τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης περιλαμβάνει:

1. Την κατά προτεραιότητα ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στον ημερήσιο προγραμματισμό για την κάλυψη του φορτίου, δεδομένων των τεχνικών τους χαρακτηριστικών που δεν επιτρέπουν την συνεχή αυξομείωση της παραγωγής τους.

2. Τη διασφάλιση επαρκούς χρονικού ορίζοντα ώστε να αποπληρωθούν οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την εντατική εκμετάλλευση των υφιστάμενων λιγνιτωρυχείων και τη διάνοιξη νέων. Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προσεγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. Ευρώ.

3. Την εγγύηση κάλυψης των δαπανών ΔΕΗ και εργολάβων στην (απίθανη με τα σημερινά δεδομένα) περίπτωση που ανατραπεί το σκηνικό στην διεθνή αγορά ενέργειας και καταρρεύσουν οι τιμές του φυσικού αερίου.

4. Την κατάργηση της ρήτρας που προβλέπει ότι η ΔΕΗ ως το 2023 θα διαθέτει το 40 - 50 % της λιγνιτικής παραγωγής ως αντιστάθμισμα για την υπόθεση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case), της περιόδου του 2007.

Ένα από τα ανοιχτά θέματα πάντως, είναι πώς θα υποστηριχτεί αυτή η «επιστροφή», έστω και πρόσκαιρη, από μονάδες που κάποιες εξ αυτών είναι παροπλισμένες, αλλά και πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back