Ο Θανάσης Οικονόμου, ελεύθερος επαγγελματίας, πρώην βουλευτής Ιωαννίνων και νυν μέλος ΚΕΑ και ΝΕ, ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, γράφει για την πώληση της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ είναι πλέον πλειοψηφικά σε χέρια ιδιωτών. Απεμπόλησε το δημόσιο χαρακτήρα της, στο όνομα των «επενδύσεων και της ρευστότητας». Ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημοσίου συντελέστηκε, προς όφελος των αρπακτικών και των χρυσών μεσαζόντων.
Στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ και που αφορούσαν την θέση της εταιρείας κατά την 30 Ιουνίου 2021 αναφέρεται ότι χρηματικά αιαθέσιμα συν τις δεσμευμένες καταθέσεις και τα λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης ανέρχονται στα 1,233 δις ευρώ. Στις ίδιες καταστάσεις ο όμιλος της ΔΕΗ αναφέρεται ότι έχει χρηματικά διαθέσιμα ύψους 1,186 δισ. Ευρώ. Εύκολα συμπεραίνει κανείς από τα πλεονάσματα μόνο πως είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 η ΔΕΗ πουλάει το 49% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης των δικτύων διανομής ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιανό fund Macquarie. Από την συναλλαγή αυτή η ΔΕΗ εισπράττει το ποσό των 1,311 δισ. Ευρώ.
Επομένως, η ΔΕΗ, μετά από την πώληση και του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και πριν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, είχε μια κολοσσιαία ρευστότητα ύψους 2,444 δις ευρώ!
Παρεμπιπτόντως στις ίδιες ενδιάμεσες καταστάσεις του Ιουνίου αναφέρεται ότι οι επενδύσεις που πραγματοποίησε η επιχείρηση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων σε Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς ανέρχονται για το Πρώτο Εξάμηνο του 2021 στα 20 εκ ευρώ!
Η διοίκηση της επιχείρησης όμως ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης κατά 750 εκ ευρώ (τελικά έγινε 1,3 δις). Υποτιθέμενος σκοπός της αύξησης σύμφωνα με την διοίκηση της ΔΕΗ είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων κυρίως σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ΑΠΕ. Παραθέτει έναν αόριστο 3ετές στόχο.
Ο συγκεκριμένος δε τρόπος και ύψος της διενεργείας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, μέσω τράπεζας, ευνοεί την επιλογή ξένου ανάδοχου-τύπου Goldman Sachs- και την καταβολή υπέρογκων αμοιβών, πολλών δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ λόγω ανάθεσης.
Ας γυρίσουμε όμως στο μείζων , στην υποτιθέμενη επιχειρηματολογία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που την καταρρίπτει η πραγματικότητα, δηλαδή η διοίκηση του κου Στάσση λέει πως δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που θέλει να κάνει σε ΑΠΕ με τα 2,5 δις ευρώ που έχει στα ταμεία της η επιχείρηση και χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Αλλά την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει (η κερδοφόρα ΔΕΗ) σε ΑΠΕ για το Α’ εξάμηνο του έτους ανέρχονται σε 20 εκ ευρώ δηλαδή σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο από το 1% της ρευστότητας της επιχείρησης. Θα μπορούσε δηλαδή να χρηματοδοτήσει από ιδίους πόρους έργα 100 φορές μεγαλύτερα!
Τελικά υπάρχουν σχέδια για τις επενδύσεις αυτές για τις οποίες δεν επαρκούν τα 2,5 δισ. Ευρώ; Γιατί αυτή η βιασύνη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; Γιατί τώρα; Γιατί τα 750 εκ Ευρώ, το αρχικό ανακοινωθέν ποσό της αύξησης μετά έγινε 1,3 δις; Γιατί δεν πραγματοποιούσε ήδη μεγαλύτερες επενδύσεις η ΔΕΗ με την υπάρχουσα ρευστότητα που διέθετε μέχρι την 30 η Ιουνίου 2021; Γιατί δεν επαρκούν τα επιπλέον 1,3 δισ. Ευρώ που εισπράττει η επιχείρηση από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ; Ποιες είναι αυτές οι Επενδύσεις; Που θα γίνουν αυτές; Υπάρχουν οι σχετικές άδειες; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα τους; Ποιοι θα κατασκευάσουν αυτές τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και με ποιες διαδικασίες θα δοθούν τα έργα αυτά;
Δεν υπάρχει περίπτωση η ΔΕΗ να μπορέσει να εκτελέσει έργα 5 δις όπως ισχυρίζεται. Είναι βέβαιο πως άλλο σχέδιο έχουν… το φαγοπότι
Μήπως σκέφτονται να επενδύσουν-εξαγοράσουν άλλες εταιρείες ενέργειας στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή κατά το αποτυχημένο παράδειγμα, αλλά με περιθώρια μεγάλης «μάσας», της Εθνικής που αγόρασε την τουρκική Finansbank για περισσότερα από 2 δις ευρώ…
Ποια θα είναι τα οφέλη της ΔΕΗ από τέτοιου είδους κινήσεις και ποια τα οφέλη της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας; Κανένα προφανώς…
Πρόκειται για ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού. Η μόνη ουσία και αλήθεια της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο μείωσε το ποσοστό του από 51% σε 34% χάνοντας την πλειοψηφία στην μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση, στρατηγικού ενεργειακού χαρακτήρα, ρυθμιστή της τιμής ενέργειας, με πολύ μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο τον οποίο αρχίζουμε να τον νιώθουμε όλοι οι Έλληνες…