Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή στις μειοψηφικές εκλογές

Εικόνα του άρθρου Επιστροφή στις μειοψηφικές εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2021, 15:43
ΕΛΛΑΔΑ

Περιορίζεται η εκπροσώπηση στην τοπική αυτοδιοίκηση και επανέρχεται η μειοψηφική εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή, τον Οκτώβριο του 2023.

Το μέτρο που απέτυχε πριν από μια δεκαπενταετία περίπου, με την εκλογή του 42% προκειμένου να «πριμοδοτηθούν» οι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση δήμαρχοι, γίνεται τώρα 43%. Με αυτό το ποσοστό θα εκλέγονται χωρίς δεύτερο γύρο, δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

Επίσης, επανέρχεται η πενταετής θητεία, ενώ σε ό,τι αφορά το σύστημα, είναι πλειοψηφικό σε ό,τι αφορά τις συνθέσεις των δημοτικών συμβουλίων, καθότι ο νικητής-τρια θα εξασφαλίζει τα 3/5 του οργάνου.

Ακόμα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, «μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου».

Τέλος, το σύστημα γίνεται «ενισχυμένο», με κοινοβουλευτικό όριο εισόδου στα όργανα το 3%. Ειδικά το τελευταίο μέτρο, περιορίζει έτι περαιτέρω την εκπροσώπηση στις τοπικές κοινωνίες και «χειραγωγεί» ως ένα βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.

Υπνεθυμίζεται ότι η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή δεδομένου εκλογικού αποτελέσματος στις τελευταίες εκλογές, καταγράφοντας μια από τις πιο αμφισβητήσιμες κυβερνητικές παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλάζοντας εκλογικό νόμο, δύο μήνες μετά από τις εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back