ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων: Kάτω από τη βάση η Ελλάδα

Εικόνα του άρθρου Εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων: Kάτω από τη βάση η Ελλάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2023, 16:03
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στο χαμηλότερο ποσοστό των ενηλίκων που συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης βρίσκεται η Ελλάδα σε 10 από τις 12 περιφέρειες, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ιονίων Νησιών.

Συγκεκριμένα η χώρα μας καταγράφει ποσοστό μικρότερο του 5%, έναντι 11,9% του μέσου όρου της ΕΕ. Για την Περιφέρεια Ηπείρου το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται σε μόλις 3,9%. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία 2,7%, Κεντρική Μακεδονία, 2,3%, Δυτική Μακεδονία 3,9%, Θεσσαλία 5,1%, Δυτική Ελλάδα 4,3%, Στερεά Ελλάδα 1,1%, Πελοπόννησος 1,6%, Αττική 4,3%, Νότιο Αιγαίο 2,5%, Βόρειο Αιγαίο 8,3%, Κρήτη 3,7%.

Όπως σημειώνει η Eurostat, η κατανομή των ποσοστών συμμετοχής των ενηλίκων στην τυπική και μη τυπική μάθηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 εβδομάδων σε περιφερειακό επίπεδο τείνει να είναι πολύ ομοιογενής εντός των χωρών της ΕΕ, αντανακλώντας εθνικές και όχι περιφερειακές πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και κατάρτισης. 

Ποσοστό συμμετοχής στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, 2022

Το 2022, 96 από τις 240 περιφέρειες είχαν ποσοστά συμμετοχής ίσα ή υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 11,9%. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονταν όλες οι περιφέρειες της Δανίας, της Ισπανίας, των Κάτω Χωρών, της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα (όλες μεμονωμένες περιφέρειες σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας).

Στην κορυφή του καταλόγου, υπήρχαν 24 περιφέρειες όπου τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 25-64 ετών συμμετείχε σε εκπαίδευση και κατάρτιση κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων πριν από την έρευνα. 

Σε 8 περιφέρειες της Σουηδίας, τα ποσοστά συμμετοχής ήταν υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της ΕΕ, με αποκορύφωμα το 38,1% στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη. Στην ομάδα αυτή ανήκαν επίσης και οι 5 περιφέρειες της Δανίας και 9 από τις 12 περιφέρειες των Κάτω Χωρών, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στο Hovedstaden (περιφέρεια της δανικής πρωτεύουσας) και στην Ουτρέχτη (Κάτω Χώρες). Δύο άλλες πρωτεύουσες περιφέρειες βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο: Helsinki-Uusimaa στη Φινλανδία και Bratislavský kraj στη Σλοβακία.

Από την άλλη πλευρά, 29 περιφέρειες καταγράφηκαν ποσοστά συμμετοχής στην εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων κάτω του 5,0% το 2022. Αυτή η ομάδα συγκεντρώθηκε στη Βουλγαρία (και οι 6 περιφέρειες), την Ελλάδα (10 από τις 12 περιφέρειες- δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ιονίων Νησιών) και την Κροατία (3 από τις 4 περιφέρειες), αλλά περιλάμβανε επίσης 5 περιφέρειες στην Πολωνία, 3 στη Ρουμανία, καθώς και μία στο Βέλγιο και μία στη Γερμανία.


Η συμμετοχή γυναικών-ανδρών

Το 2022, το 12,9% των γυναικών ηλικίας 25-64 ετών συμμετείχε σε εκπαίδευση και κατάρτιση κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων πριν από την έρευνα. Αυτό ήταν 2,1 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό που καταγράφηκε για τους άνδρες (10,8 %). 

Υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην εκπαίδευση και κατάρτιση για τις γυναίκες παρατηρήθηκαν σε 192 από τις 233 περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Υπήρχαν τρεις περιφέρειες όπου τα ποσοστά συμμετοχής μεταξύ των δύο φύλων ήταν τα ίδια, ενώ στις υπόλοιπες 38 περιφέρειες τα ποσοστά συμμετοχής των ανδρών ήταν υψηλότερα.

Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ήταν ιδιαίτερα έντονα στις περιφέρειες που χαρακτηρίζονταν από πολύ υψηλά συνολικά ποσοστά συμμετοχής. 

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τις 8 περιφέρειες της Σουηδίας, όπου η συμμετοχή των γυναικών ήταν 11,5 έως 17,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από εκείνη των ανδρών- η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στη Mellersta Norrland (17,6 ποσοστιαίες μονάδες). 

Σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν επίσης στις πρωτεύουσες δύο άλλων σκανδιναβικών χωρών της ΕΕ: Helsinki-Uusimaa στη Φινλανδία (9,8 ποσοστιαίες μονάδες) και Hovedstaden στη Δανία (9,1 ποσοστιαίες μονάδες).

Οι περιφέρειες στις οποίες τα ποσοστά συμμετοχής των ενηλίκων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ήταν υψηλότερα μεταξύ των ανδρών ήταν συγκεντρωμένα στη Γερμανία (13 περιφέρειες), τη Ρουμανία (5 περιφέρειες), την Τσεχία (4 περιφέρειες), την Ιταλία (επίσης 4 περιφέρειες, κυρίως στο βορρά), την Ελλάδα και τη Σλοβακία (και οι δύο με 3 περιφέρειες).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back