Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμελητήριο κατά κυβέρνησης: «Μέτρα-θάνατος του εμποράκου»

Εικόνα του άρθρου Επιμελητήριο κατά κυβέρνησης: «Μέτρα-θάνατος του εμποράκου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2021, 15:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων επιτίθεται στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας, τα οποία έρχονται στο… τακτικό ραντεβού με την αποτυχία διαχείρισης από το ελληνικό κράτος.

«Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κρυφτεί πίσω από τις λέξεις η αλήθεια είναι μια μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Προχωρά στον ‘θάνατο του εμποράκου’, στραγγαλίζει την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και δημιουργεί συνθήκες στραγγαλισμού όλων αυτών των επιχειρήσεων που το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν και κράτησαν όρθια την ελληνική οικονομία» σημειώνει το Επιμελητήριο στην ανακοίνωσή του.

Το Επιμελητήριο κατηγορεί ακόμα την κυβέρνηση ότι δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, «αφού ό,τι δεν μπορεί να αγοραστεί από τους πολίτες με rapid test από τις επιχειρήσεις αγοράζεται από τα super markets χωρίς αυτά».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες ο νομός Ιωαννίνων καταγράφει έως και τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ έχει μπει στο «κόκκινο», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι χειροπιαστό πλέον.

Το Επιμελητήριο κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στις επιχειρήσεις την ώρα που δεν έχει δημιουργήσει σχέδιο αντιμετώπισης στα διογκωμένα προβλήματα που προκάλεσε η παγκόσμια πανδημία και όχι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες».

Θεωρεί ότι πλήττεται σοβαρότατα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ότι «δεν αντιμετωπίζεται το υψηλό μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων», αλλά και ο υψηλός ΦΠΑ, καθώς και μια σειρά άλλα θέματα: Το ενεργειακό κόστος, η ρύθμιση του πανδημικού χρέους, η ρευστότητα των επιχειρήσεων κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι κατά καιρούς, υπουργοί όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης έχουν ταχθεί υπερ… συγχωνεύσεων των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και προσπαθούν να υποβαθμίσουν την άνοδο του ενεργειακού κόστους, είτε εντοπίζοντας μόνο γενεσιουργούς αιτίες (και όχι θεραπείες), είτε λέγοντας ότι «θα  είναι πρόσκαιρο».

 Καταλήγει τονίζοντας ότι τα νέα μέτρα «δημιουργούν παρατεταμένο lockdown σε πλήθος επιχειρήσεων και θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, την ώρα που οι επιχειρήσεις έβρισκαν τους ρυθμούς τους και επέστρεφαν σε συνθήκες κανονικότητας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back