Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Επιλεκτικά στοιχεία και υποσχέσεις ότι «δεν θα κλείσουμε»

Εικόνα του άρθρου Επιλεκτικά στοιχεία και υποσχέσεις ότι «δεν θα κλείσουμε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2021, 16:15
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στα ίδια περίπου επιχειρήματα, για τη διαχείριση της πανδημίας: ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από «τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υποπίπτοντας σε άλλη μια «επιλεκτική ανακρίβεια» και κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «παραπληροφόρηση».

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δεν είπε ψέματα, ωστόσο δεν πληροφόρησε και επ’ ακριβώς, ακολουθώντας τις συμβουλές του επικοινωνιακού του επιτελείου.

Τόνισε πάντως ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν». Η τοποθέτησή του ήταν στην απάντηση της επίκαιρης ερώτησης του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Παρέθεσε ένα από τα πολλά στοιχεία που παρέχονται για την πανδημία, το παρέθεσε όμως επιλεκτικά. Σύμφωνα με τα συνολικά, απόλυτα δεδομένα και όχι σε σχέση με τον πληθυσμό, η Ελλάδα είναι όντως κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ως γεωργαφικό χώρο, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το Our world in data, το οποίο αντλεί στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπινκς, η Ελλάδα είναι κάπου στη μέση της ΕΕ.

Σε σχέση με τον πληθυσμό, η Ελλάδα είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ και της Ευρώπης. Αυτά καταγράφονται συνολικά, από την αρχή της πανδημίας.

Ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας ωστόσο διαψεύδει τον πρωθυπουργό: Η Ελλάδα είναι στην όγδοη θέση στην ΕΕ και λίγο πάνω από τους μέσους όρους στην Ευρώπη και στην ΕΕ. Αυτό συμβαίνει την τελευταία εβδομάδα, συγκεκριμένα. Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετώπισε το θέμα ποσοτικά και συγκριτικά, λέγοντας ότι «είναι πάρα πολύ όχι άδικο, είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα. Δεν παρουσιάζουμε καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid. Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Μόνο που δεν πρόκειται για κάποιο μέσο όρο απορρόφησης προγραμμάτων ή κάποιον άλλο δείκτη, αλλά για ανθρώπινες ζωές…

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως για τις κυβερνητικές ευθύνες στην αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποίησαν επικοινωνιακά τον εμβολιασμό, έδιναν αληθινά, αλλά ταυτόχρονα όχι ακριβή στοιχεία (όπως για παράδειγμα όταν έγινε «σημαία» ο αριθμός πρώτης δόσης επειδή ήταν μεγαλύτερος, αλλά δεν αντιστοιχούσε σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό), δημιουργήθηκαν ψευδείς εντυπώσεις για την πορεία της διαδικασίας, ενώ οι πολίτες δεν πείστηκαν επαρκώς για την απόλυτη αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Η επίπτωση αποτυπώνεται στα στοιχεία της εβδομάδας, αυτά που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι είναι «αποσπασματικά»: Η Ελλάδα είναι στην 8η θέση θανάτων από covid, σε σχέση με τον πληθυσμό, κάτω από χώρες που έχουν μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη…

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι ο στόχος του «τείχους ανοσίας» που υποσχόταν η κυβέρνηση «κυλιόμενα» μέσα στο καλοκαίρι, δεν έχει προσεγγιστεί καν αυτή τη στιγμή, μέσα Οκτωβρίου…

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η αναγκαιότητα του εμβολιασμού είναι απόλυτη: «Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή. Έχουν γίνει παραπάνω από 6,6 δισ. δόσεις σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα οι βλαβερές συνέπειες του covid συνοδεύουν τον ασθενή για πολλά χρόνια ακόμα», τόνισε μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3