ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

#typos151: Από την εκλογή Σαμαρά στο «ψαλίδι» θέσεων εργασίας

Εικόνα του άρθρου #typos151: Από την εκλογή Σαμαρά στο «ψαλίδι» θέσεων εργασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2023, 01:44
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

Το πρότζεκτ #151 του Τύπου Ιωαννίνων, είναι μια αποτύπωση της     κοινοβουλευτικής ιστορίας της Ελλάδας σε 151 γεγονότα, ιστορικές     περιόδους, εκλογές. 

Κάθε μέρα ανεβαίνει και από ένα στα social media του  Τύπου:

Στο twitter 

Στο instagram 

Στο TikTok

Μπορείτε να τα παρακολουθείτε κάθε πρωί, εκεί. 

 

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:



Ο Αντώνης Σαμαράς πρόεδρος της ΝΔ

29 Νοεμβρίου 2009: Ο Αντώνης Σαμαράς που στο μεταξύ έχει επιστρέψει στη ΝΔ, κερδίζει τις εσωκομματικές εκλογές με ευρεία πλειοψηφία (50,06%) έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη (39,7%). Η Ντόρα Μπακογιάννη ένα χρόνο μετά την ήττα της θα αποχωρήσει από τη ΝΔ και θα δημιουργήσει τη «Δημοκρατική Συμμαχία». Όταν το κόμμα της αποτύχει να μπει στη Βουλή, θα αναστείλει τη λειτουργία του στις 21 Μαΐου 2012 και η ίδια θα επιστρέψει στη ΝΔ.  Ο Σαμαράς θα εισάγει «σκληρό» προφίλ προσπαθώντας, χωρίς επιτυχία, να προσεγγίσει τη λαϊκή δεξιά, ενώ θα χρησιμοποιήσει πολιτικό λόγο που ισορρόπησε ή και ξεπέρασε τα όρια του εθνικισμού, «κλείνοντας το μάτι» στον ακροδεξιό πολιτικό χώρο.

Υπήρξε από τους πλέον λαϊκιστές ηγέτες της ΝΔ και πρωθυπουργούς της χώρας και  αρχικά αντιτάχθηκε στις μνημονιακές συμφωνίες, τις οποίες υποστήριξε ως κυβέρνηση.

Χαιρετίσματα από το Καστελόριζο

Στις 23 Απριλίου 2010 η Ελλάδα μπαίνει και επίσημα στη μνημονιακή εποχή. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ για δανεισμό προς αποφυγή της χρεοκοπίας, από το ακριτικό Καστελόριζο. Το πρώτο πακέτο βοήθειας θα ανέρχεται στα 110 δις ευρώ, προς την Ελλάδα. Μια μόλις μέρα νωρίτερα, η Eurostat ανακοινώνει ότι το έλλειμμα για το 2009 ανέρχεται στο 13,6% του ΑΕΠ. Διατυπώνει όμως επιφυλάξεις για την ακρίβεια των στοιχείων (προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ)  και εκτιμά ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 0,3% με 0,5% του ΑΕΠ.

Οι νεκροί της Marfin

5 Μαΐου 2010: Τρεις άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο στην τράπεζα Marfin, στην οδό Σταδίου η μια εκ των οποίων έγκυος. Πρόκειται για τους Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια, Αγγελική Παπαθανασοπούλου και Επαμεινώνδα Τσακάλη. Η πυρκαγιά ξεσπάει κατά τη διάρκεια πορείας χιλιάδων ανθρώπων, με αυτόπτες να καταγγέλλουν ότι την προκάλεσαν άγνωστοι. Αργότερα, οι υπεύθυνοι της τράπεζας καταδικάζονται για ελλιπή μέτρα ασφάλειας. Στην απεργιακή πορεία που είναι η μεγαλύτερη της «μνημονιακής περιόδου» οι διαδηλωτές φτάνουν μέχρι τα σκαλιά του Άγνωστου Στρατιώτη και προσπαθούν να μπουν στη Βουλή.

Ιδρύεται η Δημοκρατική Αριστερά

Στις 27 Ιουνίου 2010 ιδρύεται η Δημοκρατική Αριστερά, από τον Φώτη Κουβέλη και την «ανανεωτική πτέρυγα» του ΣΥΡΙΖΑ, που στο μεταξύ έχει αποχωρήσει από το κόμμα. Η ΔΗΜΑΡ τοποθετήθηκε στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, με αρκετά στελέχη της να εκφράζουν φιλελεύθερες απόψεις.

Συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αποχωρώντας όταν ο πρωθυπουργός έκλεισε την ΕΡΤ.

Στις ευρωεκλογές του 2014, η ΔΗΜΑΡ πήρε 1,20% και δεν έβγαλε έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Το 2015 συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τελικά, το κόμμα επέστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλα στελέχη του στο μεταξύ δραστηριοποιήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ, στο Ποτάμι ή και στη ΝΔ.

Έλλειμμα εκτός ελέγχου. Οι «Αγανακτισμένοι» στις πλατείες

23 Απριλίου 2011: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ότι το έλλειμμα της Ελλάδας είναι εκτός ελέγχου. Στις 29 Απριλίου η Βουλή ψηφίζει το δεύτερο πακέτο μέτρων λιτότητας, ενώ βρίσκεται σε κλοιό διαδηλωτών και στις 23 Ιουνίου η Ευρώπη εγκρίνει νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο ανέρχεται σε 120 δις ευρώ. Στις 29 Ιουνίου 2011 Ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κατ’ απαίτηση των δανειστών με σωρεία αποσχίσεων βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΝΔ. Έξω από τη Βουλή, η αστυνομία καταστέλλει βίαια τις συγκεντρώσεις. Στην πλατεία Συντάγματος αναπτύσσεται το κίνημα των αγανακτισμένων, από τον Μάιο του 2011 και σιγά σιγά αυτοοργανώνεται. Στο Σύνταγμα, αλλά και σε άλλες πόλεις, διαδηλωτές κατασκηνώνουν σε πλατείες. Υπάρχει ακόμα και «χωροταξικός» διαχωρισμός, καθώς στις πλατείες κατεβαίνουν άνθρωποι κάθε πολιτικής απόχρωσης και τοποθέτησης. Στο Σύνταγμα, στην «πάνω πλατεία» συγκεντρώνονται μέχρι και ακροδεξιοί, η συντριπτική πλειοψηφία όμως στηρίζει τις καθημερινές συνελεύσεις που γίνονται στο κέντρο της πλατείας, με αποφάσεις που βγαίνουν με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Το διήμερο 28-29 Ιουνίου, οι διαδηλωτές δέχθηκαν σκληρή και απροκάλυπτη βία από την αστυνομία, η οποία επιτέθηκε ακόμα και σε δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ, καθώς και στις υποδομές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές (ιατρείο κ.λπ.) και έκανε σωρεία συλλήψεων. Σοβαρές ήταν οι επίσης οι καταγγελίες για συνεργασία της αστυνομίας με άτομα με πολιτική περιβολή.

Οργή στις παρελάσεις

28 Οκτωβρίου 2011: Μαζικές συγκεντρώσεις και επεισόδια συμβαίνουν στις παρελάσεις για την επέτειο κήρυξης του ελληνοϊταλικού πολέμου. Την 28η κορυφώθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά η οργή και ο θυμός, με επισήμους να προπηλακίζονται, μαθητές και μαθήτριες που παρέλασαν να αποστρέφουν τα βλέμματά τους από τους επισήμους, αλλά και να μουντζώνουν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας φυγαδεύεται από την παρέλαση της Θεσσαλονίκης, λόγω του ογκώδους συλλαλητηρίου που τελικά ματαιώνει την παρέλαση.

Το «ένοχο δημοψήφισμα» και η ανατροπή Παπανδρέου

31 Οκτωβρίου 2011: Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την πρόθεσή του για δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας. Στις 10 Νοεμβρίου 2011 επισφραγίζεται μια από τις πιο δραματικές κοινοβουλευτικές περιόδους της χώρας με την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την πρόθεσή του για προσφυγή σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, υπό την πίεση των σκληρών οικονομικών και κοινωνικών μέτρων που επιβάλλουν οι δανειστές, αναγκάζεται σε παραίτηση υπό την απειλή αποστασίας. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ υπό τον Λουκά Παπαδήμο, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Δεύτερο μνημόνιο

12 Φεβρουαρίου 2012: 

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ψηφίζει το 2ο μνημόνιο με νέα δέσμη εξοντωτικών μέτρων.

Πολλοί βουλευτές που αποστασιοποιούνται, διαγράφονται από τα κόμματά τους.

Στις 9  Μαρτίου Ολοκληρώνεται η συμμετοχή στο PSI.  Το PSI (Private Sector Involvement) ήταν ουσιαστικά η διαδικασία αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ως ιδιωτικός τομέας νοούνται τράπεζες, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συστήνεται εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για το θέμα των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα. Στη Βουλή, κατά την “κατεπείγουσα διαδικασία” ψήφισης του μνημονίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαυρίκος εκσφενδονίζει το 700 σελίδων μνημόνιο προς τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βενιζέλο.

Ίδρυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Στις 24 Φεβρουαρίου 2012, ο Πάνος Καμμένος, ένα από τα παλιότερα στελέχη της ΝΔ και διαγραμμένος  από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ιδρύει τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το κόμμα κατατάσσεται στο χώρο της «λαϊκής δεξιάς» και του ευρωσκεπτικισμού, έχει κατηγορηθεί όμως για απόψεις που αγγίζουν τον εθνικισμό και το ρατσισμό. Μαζί του συνεργάζονται πολιτικοί όπως ο Γιάννης Δημαράς, πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ και Νίκος Νικολόπουλος, πρώην βουλευτής της ΝΔ, οι οποίοι αμφότεροι έχουν ιδρύσει νέα κόμματα.

Μια αυτοκτονία στη μέση της πόλης

Στις 4 Απριλίου 2012 ένας 77χρονος, ο Δημήτρης Χριστούλας, βάζει τέλος στη ζωή του στη μέση της πλατείας Συντάγματος. Ο Χριστούλας αυτοπυροβολείται στο κεφάλι και στο σημείωμα που αφήνει, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά την δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι’ αυτή».

Το πολιτικό σκηνικό καταρρέει

Στις 6 Μαΐου 2012 γίνονται εκλογές με άρδην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού για πρώτη φορά μετά στη Μεταπολίτευση. Η ΝΔ είναι πρώτη με ποσοστό μόλις 18,85% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,78, ενώ το ΠΑΣΟΚ μένει τρίτο με 13,18%. Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή κάνει την εμφάνισή της με 6,97% στη Βουλή. Παρότι αρκετές φορές στο παρελθόν υπήρχαν μεμονωμένοι βουλευτές με εκπεφρασμένες ακροδεξιές απόψεις, ήταν η πρώτη φορά που ένα κόμμα με νεοναζιστικές αρχές και πρακτικές παίρνει τόσο μεγάλο ποσοστό.  Οι ΑΝΕΛ παίρνουν 10,60%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 8,48%, ενώ η ΔΗΜΑΡ παίρνει 6,11%. Στις 16 Μαΐου 2012 ελλείψει δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρόεδρος του ΣτΕ αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Δεύτερες εκλογές, νέα συγκυβέρνηση

Στις 17 Ιουνίου 2012 γίνονται δεύτερες εκλογές μέσα σε λίγο διάστημα. Οι βουλευτές εκλέγονται με λίστα όπως επιτάσσει ο νόμος για τις εκλογικές διαδικασίες που γίνονται μέσα σε ένα χρόνο. Η ΝΔ κερδίζει με 29,66% και σχηματίζει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ  που χάνει εκ νέου έδαφος, παίρνοντας 12,28% και τη ΔΗΜΑΡ (6,26%). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση με 26,89% και η ΧΑ παίρνει 6,92%. Το ΚΚΕ 8,48% και οι ΑΝΕΛ 7,51%.

Η καταστολή συνεχίζεται

Στις 13  Σεπτεμβρίου 2012 θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες πορείες κατά της λιτότητας, στην Αθήνα: Πάνω από 150.000 άνθρωποι διαδηλώνουν κατά των μέτρων. Όπως θα γίνει και στις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξαναγίνονται οι συγκεντρώσεις, η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει βίαιη καταστολή. Στις 7 Νοεμβρίου 2012 ψηφίζεται νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή και στις 27 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιχαίρει για το «κούρεμα» του χρέους κατά 40 δις και το «ξεκλείδωμα» της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μιλώντας για «αναγέννηση του έθνους», σε μια από τις πολλές του αντίστοιχες δηλώσεις που δεν συνοδεύτηκαν όμως από ανάλογα πραγματικά αποτελέσματα.

«Μαύρο» στην ΕΡΤ

Στις 11 Ιουνίου 2013, υπό την πίεση των δανειστών για άμεσες απολύσεις στο δημόσιο, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κλείνει εν μια νυκτί την ΕΡΤ. Οι αντιδράσεις είναι πολύ μεγάλες σε όλη τη χώρα. Στις 21 Ιουνίου 2013 και ενώ η ΕΡΤ συνεχίζει να εκπέμπει, με τους εργαζόμενούς της να αρνούνται να την παραδώσουν, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ανακοινώνει την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση. Η ΕΡΤ διαμορφώνει έναν από τους κυριότερους πόλους αντίδρασης στα μέτρα και τα μνημόνια, καθώς οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι καταφέρουν να κρατήσουν ανοιχτούς περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για δύο και πλέον χρόνια.

Αργότερα, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ΕΡΤ θα λειτουργήσει ξανά. Επί κυβέρνησης ΝΔ, το 2019, η ΕΡΤ πέρασε στην άμεση αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, εγκαινιάζοντας και μια τυπική (εκτός από την ουσιαστική) υπαγωγή του μέσου στην εξουσία.

Πολυνομοσχέδιο-ψαλίδι στο δημόσιο 

Στις 18 Ιουλίου 2013 ψηφίζεται ακόμα ένα πολυνομοσχέδιο με καινούργια σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, κατ’ απαίτηση των δανειστών της χώρας. Για μια ακόμα φορά, το δίλημμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν «μέτρα ή χάος» ενώ το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την άμεση κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας σε δημοτική αστυνομία, τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, σχολικούς φύλακες, εργαζόμενους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ  κ.α. Περικόπτονται περί τις 12.000 θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3