ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επί του παρόντος… δεν παραιτείται

Εικόνα του άρθρου Επί του παρόντος… δεν παραιτείται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2019, 16:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν θα παραιτηθεί, επί του παρόντος τουλάχιστον, η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως προειδοποίησε πριν από λίγες μέρες, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού του ιδρύματος. Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός του και θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.

«Πέτρα του σκανδάλου» είναι τα 990.000 ευρώ της επιχορήγησης στο ίδρυμα, τα οποία ο Υπουργείο Παιδείας ζήτησε να πάνε εξ ολοκλήρου στο διακανονισμό με τη ΔΕΗ, αλλά η σύγκλητος υπέβαλλε σχέδιο για διανομή στα μεταπτυχιακά (290.000 ευρώ) και στις ενεργειακές ανάγκες και μόνο 160.000 ευρώ στο χρέος προς τη ΔΕΗ.

Το ίδρυμα δημιούργησε ένα χρέος περί 7,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών από το 2011 που μείωσαν δραματικά την κρατική χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα ήταν το ίδρυμα να μην πληρώνει τις ΔΕΚΟ (ό,τι δηλαδή έκανε και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού…) για να παραμείνει λειτουργικό. Τελικά, επήλθε διακανονισμός με τη ΔΕΗ και το ποσό έχει μειωθεί πολύ. Ωστόσο, για το 2019 η διάθεση της πρυτανικής αρχής είναι, όπως τη δήλωσε και ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στις δηλώσεις του, να μην είναι το χρέος προς τη ΔΕΗ απόλυτη προτεραιότητα.

Ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε επανειλημμένα στις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες του ιδρύματος, καθώς και στο γεγονός ότι 1,5 μήνα πορεύτηκε χωρίς προϋπολογισμό.

Παρά τη λύση της «πολιορκίας» όμως, το ίδρυμα αιτείται άλλα 5,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες της συνένωσης με το ΤΕΙ Ηπείρου, το κόστος των ερευνητικών κέντρων και του Αγροδιατροφικού Πάρκου.

Η πρυτανική αρχή θεωρεί και τονίζει ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πρωτοπόρο στις προετοιμασίες για τα ερευνητικά κέντρα, επισημαίνει ότι αυτά δεν είναι ιδιωτικά, αλλά θα λειτουργήσουν εντός του πανεπιστημίου, σε υποδομές και με δυναμικό του, αλλά υπάρχει άμεση ανάγκη για επιπλέον δαπάνη, όπως προβλέπεται και από το σχετικό νόμο.

Επιπλέον, ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι στο νέο οργανόγραμμα θα φανούν οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό. «Τα κενά ήταν 192, τώρα είναι περισσότερα», τόνισε συγκεκριμένα.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back