ΕΛΛΑΔΑ

Επανεκκίνηση συνομιλιών Ελλάδας-Λιβύης

Εικόνα του άρθρου Επανεκκίνηση συνομιλιών Ελλάδας-Λιβύης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2021, 16:35
ΕΛΛΑΔΑ

Στην άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για την Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών υπό την ευθύνη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών συμφώνησαν σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή εκλογών ώστε «οι ίδιοι οι πολίτες της Λιβύης να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους» είναι να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τη Λιβύη.

«Για να επαναβεβαιώσουμε ότι οι ελληνολιβυκές σχέσεις, μετά από κάποιες περιόδους δυσκολίας, βρίσκονται στην αρχή μιας πολύ γόνιμης και παραγωγικής περιόδου» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Λιβύης, ότι «η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σε σας και στον λιβυκό λαό, στο δύσκολο έργο σας να ανασυγκροτήσετε την πατρίδα σας».

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την πρόθεση του προέδρου της Λιβύης αλλά και του πρωθυπουργού «να συζητήσει η Λιβύη με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας είναι φίλη χώρα προς τη Λιβύη, ο ελληνικός λαός είναι φίλος λαός της Λιβύης, και όπως είπε οι σχέσεις των δυο χωρών χάνονται στα βάθη των αιώνων.

    

Ο Al-Menfi

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λιβύης Mohamed al-Menfi είπε στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησης, ότι «πάντα κύριο μέλημά μας ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ δεν έκρυψε τα αισθήματά του για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό από τον οποίο όπως είπε «δεν έχουμε δει παρά μόνο κάθε καλή συμπεριφορά».

Ο Λίβυος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι η επίσκεψή του, είναι και μία πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη, έχοντας υπόψη τη σταθερότητα που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα του.

«Θα μου επιτρέψετε, αναφερόμενος στο θέμα της κυριαρχίας της χώρας μου, από τη στιγμή που είμαστε νέα κυβέρνηση, νέο προεδρικό συμβούλιο πού φροντίζουμε στην εξασφάλιση αυτής της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, εφόσον η κυριαρχία συνδέεται με την απόλυτη και ολοκληρωμένη αποχώρηση όλων των πολιτοφυλακών από τη χώρα μου, και σε αυτό το θέμα έχουμε συζητήσει με διάφορες πλευρές για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, να αποχωρήσουν οι πολιτοφύλακες από την Λιβύη" τόνισε ο Mohamed al-Menfi.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back