πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένωση Ξενοδόχων: Λιγότεροι φοιτητές, ακριβά ενοίκια και προτάσεις

Εικόνα του άρθρου Ένωση Ξενοδόχων: Λιγότεροι φοιτητές, ακριβά ενοίκια και προτάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2024, 14:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μείωση των εισακτέων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προβληματίζει μια σειρά από φορείς, καθώς ο φοιτητικός πληθυσμός είναι κρίσιμος για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ένας από αυτούς φορείς είναι η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, η οποία εφιστά την προσοχή της σε ένα μεγάλο ζήτημα: στη δυσκολία εύρεσης στέγης και στα ακριβά ενοίκια. Ένα ζήτημα που το συνδέει με τη μεγάλη αύξηση των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb), τα οποία στα Γιάννενα ξεπερνούν τα 500.

«Το γεγονός αυτό οδηγεί σε εκτόξευση των τιμών των ενοικίων και μεγάλα προβλήματα στην εύρεση στέγης, ιδιαίτερα μάλιστα για ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών μας όπως φοιτητές, νέα ζευγάρια, εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές, στρατιωτικούς και μέλη των σωμάτων ασφαλείας» τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων.

Εκτιμά δε ότι τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα με την μείωση των εισακτέων φοιτητών θα ενταθεί ακόμα περισσότερο αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, καθώς θα υπάρχει και ο ανταγωνισμός από την ίδρυση και λειτουργία των μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα εδρεύουν ως επί το πλείστον στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων καταθέτει δε μια σειρά από προτάσεις για την ανάσχεση της μείωσης των εισακτέων φοιτητών:

-Την άμεση εφαρμογή για την πόλη των Ιωαννίνων του άρθρου 111 του ν.4446/2016 που αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «κάτι που θα οδηγήσει στη διάθεση περισσότερων κατοικιών στην μακροχρόνια μίσθωση, με μεγαλύτερη προσφορά διαμερισμάτων και εξορθολογισμό των μισθωμάτων»

-Την αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών ή γενικότερα κατοικιών που θα διατίθενται αποκλειστικά στην μακροχρόνια μίσθωση.

-Την περαιτέρω προβολή της πόλης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως ενός ελκυστικού προορισμού για τις σπουδές των νέων φοιτητών, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων του.

-Την παροχή επιπλέον κινήτρων προς τους φοιτητές που επιλέγουν περιφερειακά πανεπιστήμια για να σπουδάσουν, όπως η παροχή μεγαλύτερου επιδόματος στέγασης ή η παροχή χαμηλότοκων δανείων που θα αποπληρώνονται μετά το πέρας των σπουδών και θα συνδέονται με την εύρεση εργασίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

-Τη διεκδίκηση της μείωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε πολλά τμήματα του πανεπιστημίου.

«Η μείωση των εισακτέων τόσο στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων όσο και σε άλλα Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και καλούμε την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς που εμπλέκονται, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα» καταλήγει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων στην παρέμβασή της.


Διαβάστε: Οι συνέπειες της μείωσης των φοιτητών στα Γιάννενα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3