ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξενοδόχοι: «Μάλλον χάνουμε και δεύτερο Πάσχα»

Εικόνα του άρθρου Ξενοδόχοι: «Μάλλον χάνουμε και δεύτερο Πάσχα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2021, 12:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε τηλεδιάσκεψη εργασίας με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, είχαν οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων.

Η διαπίστωση ήταν ότι «και το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους περισσότερους χώρους (κάτι που δεν ίσχυε το καλοκαίρι του 2020), όπως φυσικά και η τήρηση των μέτρων απόστασης και υγιεινής».

Επίσης, οι ξενοδόχοι εξέφρασαν την ευχή ότι «τουλάχιστον θα επιτευχθούν τα περσινά επίπεδα κρατήσεων και τζίρου και ίσως καταφέρουμε να πάμε λίγο καλύτερα αν κερδηθεί το τελευταίο τετράμηνο του έτους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, υπάρχει η εκτίμηση για τα εξής:

Ότι «κατά πάσα πιθανότητα χάνουμε και το Πάσχα του 2021 (δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα), διότι με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας είναι πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό».

Ενόψει της 14ης Μαΐου, ημέρας κατά την οποία η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την «επανέναρξη του τουρισμού», σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει ακόμη σαφής ημερομηνία ένταξης των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση στην  πλατφόρμα εμβολιασμού, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα προηγηθούν άλλων επαγγελματικών ομάδων».

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι ξενοδόχοι:

  • Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιοποιηθεί το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για το τρέχον έτος, όπου σε γενικές γραμμές δεν προβλέπονται μεγάλες διαφοροποιήσεις από το προηγούμενο.
  • Οι αναστολές των εργαζομένων θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι 30/06/21.
  • Προβλέπονται από τον προσεχή Σεπτέμβριο επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού που απασχολείται στον τουρισμό και την εστίαση.
  • Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις με σκοπό την επιδότηση τόκων και δόσεων δανείων για το επόμενο 8μηνο.
  • Θα προκηρυχθεί πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», με στόχο να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Όσα Voucher δεν εκτελέστηκαν την προηγούμενη χρονιά λόγω lockdown και απαγόρευσης μετακινήσεων, έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
  • Αναμένεται πρόγραμμα επιδότησης για τα ξενοδοχεία, αντίστοιχο με αυτό της εστίασης.
  • Μέχρι 30/06/21 θα έχουν αναρτηθεί όλες οι διατάξεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα και της Δεύτερης Ευκαιρίας, δίνοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου που αντιμετωπίζουν προβλήματα να ενταχθούν στο πρόγραμμα με πολύ ευνοϊκούς όρους και μέχρι 240 δόσεις.
  • Ξενοδοχεία καραντίνας θα λειτουργήσουν 1 ανά Περιφέρεια με σύμβαση 15ευρώ/δωμάτιο την ημέρα, διάρκειας 6 μηνών, η οποία θα είναι προπληρωμένη. Σε περίπτωση διαμονής κρούσματος, η αποζημίωση ανά ημέρα θα είναι 45 ευρώ επιπλέον του αρχικού ποσού.
  • Εργαζόμενοι του κλάδου οι οποίοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν PCR TEST 2 φορές τον μήνα με ευθύνη της επιχείρησής.
  • Επίκειται η επιδότηση των πάγιων δαπανών του 2020 εντός των επόμενων ημερών, αναμένονται οι λεπτομέρειες και η ανάρτηση των όρων του προγράμματος.

Ακόμα, όπως τόνισε ο κ. Τάσιος, «μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα προκηρυχθεί πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των ξενοδοχείων στα πρότυπα του ‘Εξοικονομώ’ με πολύ ευνοϊκούς όρους, το οποίο ειδικά για τους ορεινούς προορισμούς θα έχει και κάποιο επιπλέον ποσοστό επιδότησης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back