Ο φοιτητικός πληθυσμός στα Γιάννενα όλο και μειώνεται, και οι φορείς ανησυχούν. Και εύλογα καθώς εδώ και 60 χρόνια, οι φοιτητές-τριες αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας και της οικονομίας των Ιωαννίνων.
Μετά και τα χτεσινά αποτελέσματα των βάσεων, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στέλνει επιστολή στα αρμόδια υπουργεία για να υπενθυμίσει τις επιπτώσεις της μείωσης του φοιτητικού πληθυσμού: στη στέγαση, στην εστίαση, στο εμπόριο, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες, αλλά και για να υπογραμμίσει την υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Γι αυτό και καλεί την πολιτεία να επανεξετάσει άμεσα το νομοσχέδιο για την παιδεία, ζητώντας να ληφθούν ειδικά μέτρα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια και να ενισχυθούν οι ακαδημαϊκές και ερευνητικές δυνατότητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ώστε να παραμείνει ένας πόλος έλξης.
Παράλληλα ζητά να υπάρξουν κίνητρα και υποστηρικτικά μέτρα για τις τοπικές επιχειρήσεις. «Η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ευημερία της περιοχής μας» τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Μάκης Χρυσοστόμου.
Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σε μια συνάντηση που είχε σήμερα με την πρύτανη Άννα Μπατιστάτου και τον πρόεδρο του αστικού ΚΤΕΛ Στέφανο Μουστακλή, είπε ότι έγινε μια συζήτηση για το πώς θα γίνει το Πανεπιστήμιο, και η πόλη, πιο ελκυστική για φοιτητές. Προς το παρόν, μίλησε για «μια σειρά απαραίτητων ενεργειών» στον τομέα των μεταφορών, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, όπως είπε.
Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γωγώ Γιώτη ανέφερε ότι μια πρώτη κίνηση εκ μέρους του Δήμου θα είναι να βρεθεί μια συμφωνία για μια γενναία επιδότηση και του φοιτητικού εισιτηρίου. Θετικός, γενικότερα, εμφανίστηκε ο κ. Μουστακλής.
Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναφέρει πάντως ότι συμφωνήθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών να συμβάλει στο κόστος μετακίνησης, επιδοτώντας την κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.