ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έντεκα φωλιές πελαργών στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Έντεκα φωλιές πελαργών στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2023, 16:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην τοποθέτηση έξι νέων τεχνητών φωλιών για πελαργούς στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων προχώρησε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και στο πλαίσιο υλοποίησης έργου που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη».

Οι νέες φωλιές τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένες θέσεις, όπου είτε έχει γίνει προσπάθεια φωλεοποίησης, είτε υπήρχε παλαιότερα φυσική φωλιά. Οι εργασίες τοποθέτησης έγινα από 17 έως 22 Μαρτίου σε Αμπελιά, Νεοκαισάρεια, Λυκόστομο, Περίβλεπτο και Κάτω Λαψίστα. Στις τεχνητές φωλιές τοποθετήθηκαν λεπτά ξύλα και άχυρο, για δημιουργηθούν φιλικές συνθήκες για τους πελαργούς και για να τους προσελκύσουν. Στην Κάτω Λαψίστα τοποθετήθηκε υλικό και ενισχύθηκε παλιά τεχνητή φωλιά, ενώ πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της φυσικής φωλιάς στο Ροδοτόπι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, η Μονάδα σε συνεργασία με τον Δήμο Σουλίου και τη ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας προχώρησαν στην τοποθέτηση-αντικατάσταση πέντε νέων, τεχνητών φωλιών σε Προδρόμι, Καρβουνάρι, Ξηρόλοφο, Ραχούλι και Κρυσταλλοπηγή.

Οι φωλιές τοποθετήθηκαν στις ίδιες θέσεις όπου υπήρχαν οι παλιές, οι οποίες έχρηζαν αντικατάστασης είτε λόγω φθορών από τις έκτακτες καιρικές συνθήκες είτε λόγω πρόκλησης προβλημάτων στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, οι λευκοί πελαργοί φτάνουν στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου και αναχωρούν συνήθως στα μέσα Αυγούστου. Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων υπάρχουν 11 ενεργές φωλιές λευκού πελαργού, διάσπαρτες σε οικισμούς της περιοχής και μία εντός της πόλης των Ιωαννίνων. Όλες οι υγροτοπικές και αγροτικές εκτάσεις του λεκανοπεδίου αποτελούν περιοχές τροφοληψίας του είδους και είναι σημαντικές για τη διατήρησή του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσπρωτία, οι ενεργές φωλιές του είδους αριθμούν περί τις 54, οι οποίες «έδωσαν» τελικά 163 νεοσσούς στο σύνολό τους. Οι υγρότοποι στους οποίους βρίσκει την τροφή του ο πελαργός, από βορειοδυτικά προς νοτιοδυτικά είναι: το δέλτα Καλαμά και οι πλημμυρισμένες υγροτοπικές του εκτάσεις, ο κάμπος Φιλιατών, η λίμνη Λιμνοπούλα, η λίμνη Προντάνη, το έλος Καλοδικίου και το δέλτα Αχέροντα.

«Η προστασία αυτών των υγροτοπικών εκτάσεων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την παροχή άφθονης τροφής στους πελαργούς που προτιμούν την περιοχή μας κάθε χρόνο» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back