ΓΙΑΝΝΕΝΑ

44 δαχτυλίδια σε πελαργούς και κάποιες εκπλήξεις

Εικόνα του άρθρου 44 δαχτυλίδια σε πελαργούς και κάποιες εκπλήξεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2022, 17:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δακτυλίωση λευκών πελαργών σε έξι φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων -Αμπελιά, Λογγάδες, Ελεούσα, Λαψίστα, Πετσάλι, Νεοχώρι- και σε εννιά φωλιές στο Πωγώνι πραγματοποίησε το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου σε συνεργασία με την Eva Stets συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του ΕΚΔΠ και τον Διονύση Μαμάση, περιβαλλοντολόγο και δακτυλιωτή λευκών πελαργών, με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και εθελοντών και με την υποστήριξη των Δήμων Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου.

Στις 23 και 24 Ιουνίου, στο λεκανοπέδιο δακτυλιώθηκαν 17 νεοσσοί πελαργοί του είδους Ciconia ciconiaενώ στο Δήμο Πωγωνίου, και συγκεκριμένα στον Παρακάλαμο και στο Καλπάκι, πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε 27 νεοσσούς πελαργούς

Από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν ορισμένες φωλιές λόγω δυσκολιών πρόσβασης ή λόγω του γεγονότος ότι οι νεοσσοί ήταν σε μέγεθος που δεν ενδείκνυται η δακτυλίωσή τους. Επιπλέον, τη διαδικασία δακτυλίωσης παρακολούθησαν οι μαθητές του ΚΔΑΠ Δήμου Ζίτσας και του ΚΔΑΠ Δήμου Πωγωνίου στους οποίους έγινε και μια σύντομη ενημέρωση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.

Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, την τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτηση τους στη φωλιά.

Παράλληλα με τη δακτυλίωση πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φωλιών από σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους, διάστημα που πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους «μπουσουλάνε», καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν και καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου σημειώνει ότι φέτος εντοπίστηκαν δύο ενήλικοι πελαργοί σε φωλιά οι οποίοι φέρουν δαχτυλίδι από προηγούμενες δακτυλιώσεις, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς αντλούνται πληροφορίες για τη συμπεριφορά και τις μετακινήσεις τους στην περιοχή μας.

Οι πελαργοί είναι συνήθως έτοιμοι για αναπαραγωγή μετά το τρίτο έτος της ζωής τους, «επομένως τώρα αναμένουμε να έχουμε επανευρέσεις πελαργών σε φωλιές από τις πρώτες δακτυλιώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2018-2019» όπως σημειώνεται. Επίσης, ένας πελαργός που είχε τραυματιστεί το 2021 και που είχε σταλεί για περίθαλψη από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων-Δράση για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε ξανά φέτος στην περιοχή για να φωλιάσει.

Τέλος, η Μονάδα ευχαριστεί τους εθελοντές Στέργιο Κασσαβέτη, Έλενα Ηλία, Ταξιάρχη Δανέλη και Μαρία Παγκούτσου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back