ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε Γιάννενα και Πωγώνι: «Δαχτυλίδι» σε 56 λευκούς πελαργούς

Εικόνα του άρθρου Σε Γιάννενα και Πωγώνι: «Δαχτυλίδι» σε 56 λευκούς πελαργούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2024, 12:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για μια ακόμη χρονιά, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου προχώρησε σε δακτυλίωση λευκών πελαργών (Ciconia ciconia) στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και στον Δήμο Πωγωνίου, σε συνεργασία με την συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών στην Ελλάδα και με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και τη συμμετοχή εθελοντών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε 5 φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο Χαροκόπι, στην περιοχή Μπιζανίου, στο Ροδοτόπι, στην Άνω Λαψίστα και στο Νεοχώρι. Δακτυλιώθηκαν συνολικά 21 νεοσσοί πελαργοί. Στον Δήμο Πωγωνίου πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε 9 φωλιές (Παρακάλαμος, Καλπάκι) και δακτυλιώθηκαν 35 νεοσσοί πελαργοί

Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διαδεδομένη διεθνώς και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων, της αναπαραγωγικής διαδικασίας και της διάρκειας ζωής τους. 

δΗ δακτυλίωση των πελαργών πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν ακόμη πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από την κάθε φωλιά στο έδαφος, την τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτησή τους στη φωλιά.

Παράλληλα με τη δακτυλίωση, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φωλιών από υλικά όπως σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α., τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς τους. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων τους σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ενώ είχαμε λιγότερες ενεργές φωλιές σε σχέση με το 2023, ήταν αρκετά καλή χρονιά αναφορικά με την επιτυχία αναπαραγωγής και στις οι περισσότερες φωλιές είχαν πολλούς νεοσσούς. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στην περιοχή του Πωγωνίου, ενώ φέτος υπήρξε και σημαντική αύξηση των φωλιών στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων (καταγράφηκαν 36 ενεργές φωλιές εντός του οικισμού).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back