Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι γείτονές μας, οι πελαργοί

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2017, 20:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έντεκα ζευγάρια πελαργών με 28 νεοσσούς ζούνε μαζί μας, στην περιοχή των Ιωαννίνων, σύμφωνα με την απογραφή του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (Φ.Δ.Λ.Π.) για το 2017.

Μάλιστα, στην περιοχή του μουσείου Βρέλλη, στον υγρότοπο που βρίσκεται εκεί, καταγράφηκε ένα ζευγάρι μαυροπελαργών που είναι σπανιότερο είδος από το λευκό πελαργό που συναντάται συνήθως. Ο μαυροπελαργός φωλιάζει σε κορυφές δέντρων σε απόμερες περιοχές και συνήθως φτάνει τον Απρίλιο και αποχωρεί το Νοέμβριο.

Στην Ήπειρο οι λευκοί πελαργοί φτάνουν στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου και αναχωρούν συνήθως στα μέσα Αυγούστου. Η απογραφή των πελαργών για το έτος 2017, έγινε με βάση τη μεθοδολογία που καθορίζει η Διεθνής Επιτροπή για την Απογραφή Λευκού Πελαργού, με απευθείας παρατήρηση και καταγραφή των φωλιών και των ζευγαριών.

Άνω λαψίστα

Άνω Λαψίστα

Η απογραφή έγινε τον περασμένο Ιούνιο, με στόχο να καταγραφή η ακριβής θέση των φωλιών με ή χωρίς πελαργούς, ενώ όπου υπάρχουν νεοσσοί καταγράφεται ο ακριβής αριθμός αυτών, καθώς και τα αναπαραγωγικά ζευγάρια. Κατά την παρακολούθηση συλλέγονται στοιχεία από κατοίκους των περιοχών σχετικά με το ιστορικό των φωλιών που υπάρχει στην περιοχή τους. Απώτερος σκοπός είναι βέβαια η ανάδειξη της διαχρονικής τάσης του πληθυσμού.

Η απογραφή δείχνει ότι οι τεχνητές φωλιές έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2014, όπως επίσης έχουν αυξηθεί και οι φυσικές φωλιές σε ηλεκτρικούς στύλους. Μειωμένες είναι οι φωλιές σε εκκλησίες, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται σε ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Ελεούσα

Πιο αναλυτικά, σε σύγκριση με το 2014 έχουν αυξηθεί από 26 σε 35 φωλιές πελαργών, από 7 σε 10 οι φωλιές με πελαργούς και έχουν μειωθεί από 23 σε 16 οι φωλιές χωρίς πελαργούς. Επίσης, έχουν αυξηθεί οι νεοσσοί, αλλά και τα αναπαραγόμενα ζεύγη.

Πετσάλι

Οι φωλιές των πελαργών εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές με έντονη κίνηση και δραστηριότητα ανθρώπων όπως οι πλατείες των χωριών τα οποία βρίσκονται κοντά σε περιοχές τροφοληψίας τους (κάμποι και υγρότοποι). 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back