ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένταση στην περιφερειακή επιτροπή για τον θάνατο του εργάτη στην Αρίστη

Εικόνα του άρθρου Ένταση στην περιφερειακή επιτροπή για τον θάνατο του εργάτη στην Αρίστη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2024, 12:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο θάνατος του 60χρονου εργάτη Β.Φ.  στα έργα αποχέτευσης στην Αρίστη, τα οποία εκτελούσε η κοινοπραξία Εργοδυναμική Πατρών έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις (και συλλαλητήριο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνωνστις 30/5 στις 19.00) και έγινε αφορμή για πρωινή ένταση, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής.

Επισημαίνεται καταρχάς ότι σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για το συμβάν.

Ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας ζήτησε τα πρακτικά επιτροπής παρακολούθησης και κατηγόρησε τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, ότι με την ανακοίνωσή του περί εμπειρίας του εργαζόμενου, υπονοεί ότι υπάρχει ατομική ευθύνη.

Ο κ. Καχριμάνης απάντησε ότι «θα αποδείξουν τι έγινε οι ειδικοί, αν έγινε κάτι λάθος. Και δεν εννοώ ότι έκανε ο ίδιος ο εργάτης λάθος», ενώ πρόσθεσε τα εξής: «Θεώρησα ότι είχα υποχρέωση να πάω επιτόπου. Ούτε είπα ότι πήγα επιτόπου. Μόλις πήγα τον είχαν βγάλει. Ήταν επιτόπου ο επιβλέπων από την ανάδοχο εταιρία, είχε φορτωθεί ο άλλος (σ.σ. εργάτης, ο τραυματίας) σε ασθενοφόρο. Ο άνθρωπος αυτός όπως έπεσε, τον είχε πιάσει από το στήθος και κάτω». Μια... αυτοψία λοιπόν από τον κ. Καχριμάνη, και κάποιες λεπτομέρειες που δεν χρειάζονταν να ειπωθούν. Πρόσθεσε δε ότι οι επιβλέποντες μηχανικοί αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε άδεια.

Υπογράμμισε ακόμα ότι έχει ζητήσει να απαντήσει γραπτώς η υπηρεσία, αν απαιτούνταν ή όχι αντιστήριξη στο 1,5 μ. που ήταν το βάθος της εκσκαφής, αφού είπε πρώτα ότι «μου λένε οι υπηρεσίες, προφορικά, ότι σε αυτό το βάθος δεν δικαιολογείται αντιστήριξη». 

Ο κ. Καχριμάνης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον εκλιπόντα, λέγοντας ότι τον είχε γνωρίσει σε άλλα έργα που γίνονταν στην περιοχή. «Ένας άνθρωπος που σε όλη τη ζωή του έχει δουλέψει σε πολλά έργα και είχε γνώσεις από όλα. Κόσμημα σαν άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μια πρώτη εκδοχή για την απουσία μέτρων αντιστήριξης στο χαντάκι όπου σκοτώθηκε ο εργάτης, είναι ότι αυτά δεν είναι υποχρεωτικά ή δεν προβλέπονται όταν είναι μέχρι 1,5 μ. το βάθος.

Ωστόσο, τα γεγονότα –και πάντα μέχρι την έκφραση αρμόδιας γνώμης των υπευθύνων- υποδεικνύουν ότι η απουσία τους μπορεί να αποβεί μοιραία…

Ειδικά σε περιπτώσεις όπως η προκείμενη, σε σημεία όπου είχαν σημειωθεί έντονες βροχοπτώσεις το αμέσως προηγούμενο διάστημα -στις έντονες βροχοπτώσεις αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης.

Πίσω στη συνεδρίαση, ο κ. Πρέντζας επέμενε για τα πρακτικά της επιτροπής και ο κ. Καχριμάνης, φανερά εκνευρισμένος αποχώρησε, λέγοντας «δεν συζητάω άλλο».

Κατόπιν, ο κ. Πρέντζας έκανε δηλώσεις, στις οποίες τόνισε ότι ο 60χρονος ήταν ο 15ος οικοδόμος που χάνει τη ζωή του σε εργασίες, μέσα στο 2024 και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

«Ήρθαμε εδώ με όλο το σεβασμό να ζητήσουμε κάτι απλό: η περιφερειακή αρχή να δώσει όποιο στοιχείο έχει προκαταρτικά αν τηρούνταν οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα τέτοιο δυστύχημα. Δεν εισακούστηκα και νιώθω οργή», τόνισε.

Συμπλήρωσε δε ότι «ο κ. περιφερειάρχης είπε ότι πήγε και έκανε αυτοψία, άρα είδε αυτό που είδε και ο πρόεδρος του ΕΚΙ, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως μέτρο. Είναι αισχρό να συζητάμε αν ο εργάτης καταπλακώθηκε από τη μέση και πάνω ή τη μέση και κάτω τη στιγμή που είναι φανερό ότι δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφάλειας».

Τέλος, κατήγγειλε τον κ. Καχριμάνη ότι «επέλεξε να πει ‘έμπειρο’ τον συγκεκριμένο εργάτη και το μόνο που απέφυγε να κάνει είναι, έστω και να υπονοήσει, ευθύνες του αναδόχου εργολάβου».

Ανακοινώσεις για το θέμα έχουν εκδώσει επίσης:

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων

Η ΕΑΚ Ιωαννίνων

Η Ταξική Πορεία


Photo credit: 902.gr


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back