ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενστάσεις και από την παράταξη του Λ. Νάτση

Εικόνα του άρθρου Ενστάσεις και από την παράταξη του Λ. Νάτση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2019, 02:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν ήταν μόνο η δημοτική αρχή Ιωαννίνων η οποία έχει σοβαρές ενστάσεις επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για τη Λίμνη Παμβώτιδα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όλες οι  παρατάξεις, με διαφορετικό σκεπτικό η καθεμία, κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους και τις διαφωνίες τους.

«Αντί να δίνει λύσεις, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα» ήταν η άποψη του επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το σχέδιο έχει γίνει από άσχετους συντάκτες». Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας μίλησε από την πλευρά του για την κακή οικολογική κατάσταση της λίμνης, ενώ εκτίμησε ότι ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης θα πρέπει να είναι πιο ισχυρός.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε πάντως η προσέγγιση του επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρου Νάτση, ο οποίος έχει εργασιακή εμπειρία στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης. «Το σχέδιο που έχουμε στα χέρια μας χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, έχει συνταχθεί από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα προβλήματα και στερείται φιλοσοφίας στην οποία να ενσωματώνονται οι επιμέρους προτάσεις» τόνισε. Ο κ. Νάτσης, κατά την τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε ότι ένα σχέδιο Π.Δ. οφείλει να φέρνει «μια πνοή νέας αντίληψης, με οικολογική ματιά».

Σε επιμέρους ζητήματα, διαφώνησε με τον «αποκλεισμό» μέρους των καλαμώνων από τη ζώνη προστασίας του υδάτινου οικοσυστήματος, αλλά και με τις δραστηριότητες αθλητισμού και αναψυχής που προβλέπονται πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας. Ο κ. Νάτσης εκτίμησε ότι η πρόβλεψη αυτή αγνοεί «τη συνολική απαίτηση για επανασύνδεση της περιοχής και των πηγών με τη λίμνη», ενώ πρότεινε να προβλεφθεί και η δυνατότητα μερικής αποκατάστασης της λίμνης Λαψίστας.

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρέμβαση έκανε και ο ιχθυολόγος Γιάννης Πάσχος, που ήταν ένας από τους συντάκτες του διαχειριστικού σχεδίου της Λίμνης πριν από μια 15ετία. Όπως είπε πολύ εύστοχα, «η όλη συζήτηση γίνεται θεωρώντας ότι η λίμνη είναι δεδομένη. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πρέπει να γίνει αποκατάσταση του φυσικού τοπίου για τον αυτοκαθαρισμό της λίμνης…».


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση, έγιναν τοποθετήσεις από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους αλλά και φορείς, όπως είναι η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων. Για το ζήτημα της απαγόρευσης πτηνο-κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων στην περιοχή Αμπελιάς-Επισκοπικού-Κόντσικας, αναλυτική ήταν και η αρμόδια αντιδήμαρχος Βάσω Μέγα, τονίζοντας ότι η πρόβλεψη αυτή «δείχνει να αγνοεί τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού». Επεσήμανε δε ότι το σχέδιο επιπλέον δεν προτείνει κάποιες εναλλακτικές περιοχές χωροθέτησης των δραστηριοτήτων αυτών. «Το παρόν σχέδιο δεν θα έπρεπε να θέτει a priori τον πρωτογενή τομέα ως εχθρό της προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας» υπογράμμισε.

Σε γενικές γραμμές, η όλη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ήπια. Μια μεγάλη απουσία που σημειώθηκε, ήταν πάντως αυτή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, το οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμα στην τελική του πρόταση επί του σχεδίου Π.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back