Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας «οδηγός» για τα μέτρα στήριξης

Εικόνα του άρθρου Ένας «οδηγός» για τα μέτρα στήριξης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2020, 02:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων-εργαζόμενων εν μέσω πανδημίας, είναι σε διαρκή ανανέωση. Παρακάτω θα βρείτε μια αποδελτίωση των βασικών σημείων τους, με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων. Σημειώνεται ότι αρκετές διατάξεις αλλάζουν ή εμπλουτίζονται, με το πέρασμα των ημερών. 

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και ο κατάλογος των ΚΑΔ υπάρχει εδώ

Ποιοι δικαιούνται τα 800 ευρώ

  • Επιχειρήσεις: Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, αποζημίωση 800 ευρώ για 45 δικαιούνται οι αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις πλην Α.Ε. που απασχολούν έως πέντε άτομα, αρκεί να μην έχουν μηδενικές υποβολές ΦΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Εργαζόμενοι:  Δικαιούνται 800 ευρώ οι εργαζόμενοι εταιριών που έχουν μπει σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας
  • Ποιοι μπαίνουν στο πλαίσιο μέτρων
  •  Εταιρίες που διατηρούν τις θέσεις εργασίας και ο βασικός ΚΑΔ τους περιλαμβάνεται στις σχετικές ανακοινώσεις.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις ημερομηνίες επανυποβολών και πληρωμών

Τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές

Οι πληρωτέες τον Απρίλιο μπορούν αναβληθούν έως 31/10/2020 και οι δόσεις διακανονισμών προς ΕΦΚΑ ως 31/7/2020. Για το διάστημα των 45 ημερών της αναστολής σύμβασης, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται πλήρως (στο ύψος του ονομαστικού μισθού). Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να καταβάλλουν εισφορές  σε τέσσερις δόσεις

Πότε προβλέπεται έκπτωση 25%

Αν οι ασφαλιστικές εισφορές Απριλίου πληρωθούν εντός συμβατικών προθεσμιών, προβλέπεται έκπτωση 25%. Ίδια έκπτωση προβλέπεται και για τις βεβαιωμένες οφειλές, καθώς και στην καταβολή ΦΠΑ, με τη μορφή συμψηφισμού όμως.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Πάσχα

Επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο «πληττόμενων» κ.λπ. μπορούν να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα μέχρι 30 Ιουνίου 2020. Για όσους μπούνε στην αναστολή σύμβασης, οι αντίστοιχες μέρες δώρου Πάσχα θα καταβληθούν από το κράτος.

Ποιοι δικαιούνται μείωση ενοικίου

Έκπτωση ενοικίου κατά 40% δικαιούνται επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, που έχει διακοπεί ή ανασταλεί η κύρια δραστηριότητα. Δεν ισχύει δηλαδή για τους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του Covid-19. Η μείωση αφορά δε μόνο τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου.

Για τη μείωση του μισθώματος της επαγγελματικής στέγης, ο επιχειρηματίας παραδίδει στον εκμισθωτή του ακινήτου αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην «Εργάνη» μέχρι 10 Απριλίου ότι έχει διακοπεί η κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής του.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, το δικαίωμα πληρωμής ενοικίων πρώτης κατοικίας μειωμένων κατά 40%, το έχουν μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Ο επιχειρηματίας-εργοδότης παραδίδει σε κάθε εργαζόμενο του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει καταθέσει στην «Εργάνη» ότι έχει διακοπεί η κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής του όπως και ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, όπως και η μισθοδοσία, του συγκεκριμένου εργαζόμενου.

Ο εργαζόμενος αυτός κάνει στη συνέχεια εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr τόσο για την είσπραξη των 800 ευρώ όσο και για την ειδοποίηση προς τον εκμισθωτή της πρώτης κατοικίας του.

Πότε γίνονται αιτήσεις

Οι αιτήσεις των εργαζόμενων γίνονται από 1 έως 10 Απριλίου βάσει ΑΦΜ. Ωστόσο, από 11 Απριλίου ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για «δεύτερο γύρο» (11 Απριλίου τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1), όπως ενημερώνονται όσοι μπαίνουν στην πλατφόρμα.

Ποιοι δικαιούνται «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κρατικό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, περίοδο χάριτος και γενικά, προϋποθέσεις που μοιάζουν με τις τραπεζικές. Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εταιρίες κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου που απασχολούν από 1 ως 500 εργαζόμενους. Επίσης, δεν εξαρτάται το δικαίωμα αίτησης από την υπαγωγή στους πληττόμενους ΚΑΔ. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μην είναι προβληματικές και να μην είσαι σε αδράνεια ή υποβάλλουν μηδενικό ΦΠΑ από τον Απρίλιο του 2019 και μετά. Προϋποτίθεται να μη γίνουν απολύσεις προσωπικού. Οι αιτήσεις γίνονται στο www.aade.gr/mybusinesssupport και το δάνειο είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.  

Περισσότερες διευκρινίσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή υπάρχουν εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back