Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα υπαίθριο μουσείο ιστοριών στα Ιωάννινα

Εικόνα του άρθρου Ένα υπαίθριο μουσείο ιστοριών στα Ιωάννινα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2022, 01:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κώστα τρέξε, στα χαμάμ… θα τους κερδίσουμε»… Ένα παιχνίδι, δύο παιδιά που συνομιλούν. Ένας ψίθυρος που «βγαίνει» μέσα από τα τείχη του Κάστρου. Μια ηχητική εγκατάσταση που αφηγείται μια παιχνιδιάρικη ιστορία.

Και λίγα μέτρα πιο πέρα, στην είσοδο και έξοδο της στοάς, μια οπτικοακουστική εγκατάσταση που θυμίζει την έντονη παρουσία των Εβραίων που υπήρχε κάποτε στην πόλη. Μια ιστορία δραματική και τόσο «ζωντανή» ακόμα στη συλλογική μνήμη των Ιωαννίνων.

Και δεν είναι οι μόνες ιστορίες που «αφηγείται» με εικαστικό τρόπο η ερευνητική ομάδα του Palimpsest, ενός έργου που χρηματοδοτήθηκε από το Interreg, με επικεφαλής εταίρο τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία, όπως στο Πνευματικό Κέντρο, δίπλα στη λίμνη, στο πάρκο Κατσάρη, στο αρχοντικό Πυρσινέλλα, σε ένα κτίριο στην οδό Κάνιγγος, στο κτίριο Μουλαϊμίδη κι αλλού.

Η πόλη έγινε ο «καμβάς» για να αναδειχθεί η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, για να «μιλήσει» εντέλει η ίδια η πόλη. Και η ξενάγηση «Walk the Walk», η οποία έγινε από την ερευνητική ομάδα του Palimpsest το απόγευμα της Τρίτης, ήρθε να δείξει έναν διαφορετικό δρόμο για την προσέγγιση του αστικού δημόσιου χώρου, με τη συνδρομή της τέχνης και της τεχνολογίας.

Διαβάστε: «Walk the Walk» σε ένα υπαίθριο μουσείο των Ιωαννίνων

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Πνευματικό Κέντρο και κατέληξε στον πεζόδρομο της οδού Μπότσαρη, εκεί όπου «ξεπήδησαν» οι φωνές διαμαρτυρίας και οι συγκρούσεις της τοπικής κοινωνίας για διάφορα ζητήματα, όπως ήταν η κατεδάφιση του Ξενία. Μια ηχητική εγκατάσταση που «παρήγαγε» την ανάμνηση ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος…

Η ενεργοποίηση όλων των οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων γίνεται μέσω app, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε λίγες μέρες. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Mοτίβα κεντητικής και υφαντικής προβάλλονται στον τοίχο του αύλειου χώρου της πρώην Παπαζόγλειου Σχολής

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back