ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα ωραίο μεσημέρι για να γνωριστεί κανείς με τη Σμύρνη

Εικόνα του άρθρου Ένα ωραίο μεσημέρι για να γνωριστεί κανείς με τη Σμύρνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2016, 17:22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πλήθος κόσμου Κυριακή μεσημέρι, καθόρισε δύο πράγματα στο Ιτς Καλέ: ότι ο δεύτερος χώρος του μουσείου Αργυροτεχνίας έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένα καλό ραντεβού για εκδηλώσεις όπως π.χ. μια παρουσίαση βιβλίου και ότι η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Γόγολου «Σμύρνη, μια ιστορία που δεν γράφτηκε», με το οποίο έγινε η αρχή των εκδηλώσεων, ήταν πολύ επιτυχημένη.

Όχι απλά λόγο της κοσμοσυρροής που έτσι και αλλιώς ευνοείται από το χώρο, ο οποίος είναι πόλος έλξης. Αλλά κυρίως, για το περιεχόμενο του βιβλίου και την προσέγγιση του συγγραφέα σε ένα θέμα που παραμένει «καυτό» ιστορικά, αλλά και σύγχρονα, είτε ως αντικείμενο έρευνας, είτε ως σημείο πολιτικής συζήτησης.

Για το βιβλίο μίλησαν η διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Μαρία Στρατσιάνη και η δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων Βάσω Μέγα. Αμφότερες αναφέρθηκαν στο βιβλίο, στο ιστορικό του πλαίσιο, αλλά και το «διάλογο» του ήρωα με τους γύρω του και τελικά, με τον ίδιο τον αναγνώστη, την αποστασιοποίησή του, αλλά και την ανάγλυφη αναπαράσταση των «παικτών» του πεδίου της Σμύρνης, στα τελευταία κοσμοπολίτικά της χρόνια. Τις τοποθετήσεις "χώρισαν" ολιγόλεπτα βίντεο που προβλήθηκαν ανάμεσα.

Ο δε συγγραφέας, έκλεισε τις ομιλίες με μια παρέμβαση που κράτησε περίπου πέντε λεπτά. Ευχαρίστησε τις δύο ομιλήτριες, «εξαίρετες κυρίες της πόλης», αρνήθηκε ευγενικά το χαρακτηρισμό του «αριστουργήματος», ο οποίος ακούστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, έκανε μια παρατήρηση σχετικά με την ιδιαιτερότητα της Σμύρνης που καταστράφηκε και οι διωγμένοι δεν γύρισαν ποτέ σε αυτή (σε αντιπαράθεση με άλλες κατεστραμμένες πόλεις) και υπενθύμισε ξανά την επιλογή του να είναι «ερασιτέχνης συγγραφέας».

  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back