Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκία: Απαγόρευσαν την είσοδο στον Απ. Τζιτζικώστα

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Απαγόρευσαν την είσοδο στον Απ. Τζιτζικώστα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2022, 20:59
ΕΛΛΑΔΑ

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρο της Eυρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολο Τζιτζικώστα, την είσοδο στη χώρα. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στη Σμύρνη, με το καράβι που αναχωρεί από Θεσσαλονίκη, για να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής των Περιφερειών.

Οι τουρκικές αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο χωρίς να αναφέρουν τον λόγο και παρέμεινε σε ένα γραφείο για έξι ώρες. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ανώτατο επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση, η πρεσβεία της Ελλάδα στην Άγκυρα, καθώς και το προξενείο της Σμύρνης. Ο κ. Τζιτζικώστας θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη και υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, πως η ενέργεια των Τουρκικών αρχών ήταν απρόκλητη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.


Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», προσθέτει.

«Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», καταλήγει.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τζιτζικώστα ανέφερε τα εξής: «Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».


H δικαιολογία της Τουρκίας

Από την πλευρά της η Τουρκία ισχυρίζεται, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ότι ο κ. Τζιτζικώστας κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος και της ομοιότητας του ονόματός του με άτομο, στο οποίο έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back