Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα πολεοδομικό σχέδιο για τα παράλια της Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Ένα πολεοδομικό σχέδιο για τα παράλια της Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2021, 16:16
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την απόφαση για την έγκριση κατάρτισης των μελετών για 128 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και 8 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, για συνολικά 136 περιοχές, υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, με το σχετικό ΦΕΚ να έχει δημοσιευτεί ήδη.

Το μεγάλο «πακέτο» αυτό των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων έρχεται μετά το πιλοτικό πρόγραμμα 12 μελετών του φθινοπώρου, αρκετές από τις οποίες έχουν προκηρυχθεί. Ως αναθέτουσα αρχή για τη σύνταξη των πολεοδομικών μελετών, την επίβλεψη και την παραλαβή τους από το υπουργείο έχει οριστεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο οποίο το υπουργείο εκχώρησε επί της ουσίας μια βασική του αρμοδιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προγραμματίσει να γίνουν 229 διακριτές μελέτες που καλύπτουν συνολικά 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη τη χώρα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και με αποκλειστική προθεσμία ολοκλήρωσής τους τον Ιούνιο του 2025. Μέσα σε τριάμιση χρόνια, δηλαδή, θα πρέπει να είναι έτοιμος ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας. Ένας αρκετά φιλόδοξος στόχος.

Στο «πακέτο» των 136 μελετών που ετοιμάζονται να προκηρυχτούν, βρίσκονται αρκετές περιοχές της Ηπείρου. Ο Δήμος Ιωαννιτών αναμένεται ότι θα βρίσκεται σε ένα από τα δύο επόμενα «πακέτα» που θα ακολουθήσουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Προς το παρόν, συμμετέχουν: ο Δήμος Σουλίου (Δημοτικές Ενότητες Σουλίου, Αχέροντα και Παραμυθιάς), ο Δήμος Δωδώνης (Δημοτικές Ενότητες Δωδώνης, Σελλών, Αγίου Δημητρίου και Λάκκας Σουλίου) και ο Δήμος Ζαγορίου (Δημοτικές Ενότητες Παπίγκου, Τύμφης, Βοβούσας, Κεντρικού Ζαγορίου και Ανατολικού Ζαγορίου).

Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι όμως η μία από τις οκτώ μελέτες των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Η μελέτη αυτή «καταλαμβάνει» όλο το παραλιακό μέτωπο της Ηπείρου! Και συγκεκριμένα: Δημοτικές Ενότητες Ηγουμενίτσας, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Συβότων και Πέρδικας, Σαγιάδας, Πάργας, Φαναρίου, Πρέβεζας και Ζαλόγγου, Αράχθου, Κομποτίου και Κομμένου, Αμβρακικού.

Πρόκειται για μια μελέτη σε μια πολύ μεγάλη έκταση, στην οποία υπάρχουν πολλές προστατευόμενες περιοχές, αλλά και παράλληλα πολλές περιοχές με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back