Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και για τα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και για τα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2022, 19:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξεκινά ο τρίτος κύκλος -από τους συνολικά τέσσερις- του προγράμματος πολεοδομικών σχεδίων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατ. ευρώ.

Ο αρμόδιος υπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς έκανε γνωστό μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι υπέγραψε απόφαση για να εκκινήσει η διαδικασία για την κατάρτιση και έγκριση εκπόνησης ακόμη 76 μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και τριών μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ).

Στον τρίτο αυτόν κύκλο των μελετών, βρίσκονται ο Δήμος Ιωαννιτών κι άλλοι Δήμοι της Ηπείρου. Όσον αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών, το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο αφορά όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Οι υπόλοιποι Δήμοι είναι: Κόνιτσας (Δ.Ε. Αετομηλίτσας, Φούρκας, Διστράτου, Μαστοροχωρίων, Κόνιτσας), Βορείων Τζουμέρκων (Δ.Ε. Καλαρρυτών, Βαθυπέδου, Πραμάντων, Συρράκου, Τζουμέρκων, Ματσουκίου, Κατσανοχωρίων), Δήμος Φιλιατών (Δ.Ε. Φιλιατών), Δήμος Πρέβεζας (Δ.Ε. Λούρου) και Δήμος Ζηρού (Δ.Ε. Φιλιππιάδας), Αρταίων (Δ.Ε. Αρταίων, Βλαχερνών, Ξηροβουνίου, Φιλοθέης), Νικ. Σκουφά (Δ.Ε. Πέτα) και Γ. Καραϊσκάκη (Δ.Ε. Ηρακλείας, Γ. Καραϊσκάκη).

«Ποτέ στο παρελθόν, από σύστασης του ελληνικού κράτους, δεν έχει προϋπάρξει σε τέτοιο σύντομο χρονικό διάστημα, σε τέτοια μεγάλη έκταση και με τέτοια χρηματοδότηση αντίστοιχος πολεοδομικός σχεδιασμός… Εργαζόμαστε συστηματικά, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, με όλον τον τεχνικό κόσμο και την αυτοδιοίκηση, για να φέρουμε εις πέρας αυτόν τον πολύ υψηλό εθνικό στόχο» δήλωσε ο κ. Ταγαράς. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τις διαδικασίες για την υλοποίηση των μελετών.

Βέβαια, τα πράγματα δεν κινούνται και τόσο γρήγορα, με τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης να πιέζουν. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μόλις τις προηγούμενες μέρες, προχώρησε στην προκήρυξη ενός μικρού μέρους του β’ κύκλου μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Όσον αφορά τις πρώτες 12 μελέτες (του α’ κύκλου), καμία από αυτές δεν έχει ανατεθεί ακόμη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχε ανακοινωθεί το δεύτερο «πακέτο» μελετών, σε αυτές συμμετείχαν οι Δήμοι Σουλίου (Δημοτικές Ενότητες Σουλίου, Αχέροντα και Παραμυθιάς), ο Δήμος Δωδώνης (Δημοτικές Ενότητες Δωδώνης, Σελλών, Αγίου Δημητρίου και Λάκκας Σουλίου) και ο Δήμος Ζαγορίου (Δημοτικές Ενότητες Παπίγκου, Τύμφης, Βοβούσας, Κεντρικού Ζαγορίου και Ανατολικού Ζαγορίου). Στο «πακέτο» αυτό συμμετείχε και μια μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η οποία «καταλαμβάνει» όλο το παραλιακό μέτωπο της Ηπείρου. Και συγκεκριμένα τις Δημοτικές Ενότητες Ηγουμενίτσας, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Συβότων και Πέρδικας, Σαγιάδας, Πάργας, Φαναρίου, Πρέβεζας και Ζαλόγγου, Αράχθου, Κομποτίου και Κομμένου, Αμβρακικού.

Οι μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων έρχονται να θεσπίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back