Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα μνημόνιο για εθνικό πάρκο Αώου στην Αλβανία

Εικόνα του άρθρου Ένα μνημόνιο για εθνικό πάρκο Αώου στην Αλβανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2022, 23:17
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ένα μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία εθνικού πάρκου Αώου (Vjosa) προχώρησε, πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας. Η αλβανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε επί της ουσίας να συνεργαστεί με μια ομάδα επιστημόνων για να προστατεύσει τον ποταμό.

Ο ποταμός Αώος επί αλβανικού εδάφους εκτείνεται σε 190 χλμ. πριν εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα. Μαζί με τους παραποτάμους τους καλύπτει ένα οικοσύστημα 300 χλμ. Μέχρι σήμερα, δεν υφίσταται κάποιο καθεστώς προστασίας.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνίζονται εδώ και 10 χρόνια για να παραμείνει ο Αώος ένας ελεύθερος, χωρίς φράγματα, ποταμός, χαρακτηρίζουν, σε ανακοίνωσή τους, την υπογραφή του μνημονίου αυτού ως «ένα ιστορικό βήμα».

Η υπογραφή του μνημονίου έγινε μεταξύ της υπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος και του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας Patagonia Ryan Gellert παρουσία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Η Patagonia, μια εταιρία ένδυσης για υπαίθριες δραστηριότητες, είναι γνωστή για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρακτικές που ακολουθεί. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Patagonia στηρίζει τη συμμαχία «Σώστε την Μπλε Καρδιά της Ευρώπης» αλβανικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων –Ecoalbania, RiverWatch και EuroNatur. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στη διατήρηση του τελευταίου μεγάλου άγριου ποταμού της Ευρώπης» αναφέρουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας εντός ενός μήνα για τον σχεδιασμό του εθνικού πάρκου.

Επί ελληνικού εδάφους, μεγάλο τμήμα του ποταμού Αώου βρίσκεται στο εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου. Ωστόσο, το τμήμα του Αώου μετά την Κόνιτσα, όπως και οι παραπόταμοί του, βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε καθεστώτος προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back