Το τζαμί του Ασλάν πασά στο Κάστρο είναι ένα ιδιαίτερο τοπόσημο, με μια μεγάλη ιστορική και πολιτιστική διαδρομή, και ένα μνημείο που έχει διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό την τουριστική εικόνα της πόλης (γνωστές οι καρτ ποστάλ με το τζαμί σε πρώτο πλάνο).
Πέρσι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η απόληξη του μιναρέ του τζαμιού αυτού κατέρρευσε με τη συνδρομή των θυελλωδών ανέμων. Από καιρό, ωστόσο, υπήρχε μια προβληματική κατάσταση, καθώς ο μιναρές είχε πάρει μια κλίση.
Τις τελευταίες ημέρες, μετά από μελέτη που έκαναν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, εξειδικευμένο συνεργείο ξεκίνησε εργασίες για την επισκευή των ζημιών στον μιναρέ. Ο μιναρές, τις τελευταίες ημέρες, έχει «ντυθεί» με σκαλωσιά, ενώ έχουν παρθεί και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης όσων επισκέπτονται την ακρόπολη του τζαμιού του Ασλάν πασά κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Ο μιναρές χωρίς την απόληξη
Το τζαμί του Ασλάν πασά είναι από τα πρώτα κτίρια στην Ελλάδα που κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού –κάτι που έγινε τη δεκαετία του ’20. Πέραν του χαρακτηρισμού, το τζαμί αυτό διασώθηκε από την κατεδάφιση ή από την «αξιοποίησή» του λόγω της μετατροπής του σε δημοτικό μουσείο. Το 1929, ο Δήμος Ιωαννιτών αγόρασε το τζαμί από την Εθνική Τράπεζα, στην οποία είχαν περιέλθει τα μουσουλμανικά ακίνητα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και το 1933 έγιναν τα εγκαίνια του δημοτικού μουσείου. Ο χώρος αυτός αποτέλεσε τη «στέγη» για αρχαιότητες και κειμήλια, όπως και την έδρα των αρχαιολογικών υπηρεσιών για πολλά χρόνια, μέχρι την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων τη δεκαετία του ’60.
Σήμερα, το τζαμί του Ασλάν πασά συνεχίζει να στεγάζει το δημοτικό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα από τα πολυπολιτισμικά Γιάννενα του παρελθόντος (διαβάστε εδώ ένα παλιότερο κείμενο για το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων).