Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μηχάνημα για τους καλαμιώνες στην Παμβώτιδα

Εικόνα του άρθρου Ένα μηχάνημα για τους καλαμιώνες στην Παμβώτιδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2022, 18:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα αμφίβιο μηχάνημα για την κοπή καλαμιών στη λίμνη Παμβώτιδα πρόκειται να προμηθευτεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Το μηχάνημα θα διαχειρίζεται η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου.

Ο Δήμος Ιωαννιτών διέθεσε ένα τέτοιο μηχάνημα από τη δεκαετία του ’90. Προφανώς πρόκειται πια για ένα μηχάνημα παλιάς τεχνολογίας. Ωστόσο, ακόμα κι αυτό το μηχάνημα δεν λειτούργησε με ιδιαίτερη συνέπεια. Κατά (μεγάλα) διαστήματα έπεφτε σε αχρηστία λόγω μη εκπαιδευμένου προσωπικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα προμηθευτεί κι άλλο αμφίβιο μηχάνημα κοπής καλαμιών για το Δέλτα του Έβρου. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ διενεργεί τον διαγωνισμό για την προμήθεια των δύο μηχανημάτων με καταληκτική ημερομηνία την 9η Ιανουαρίου 2023.

Η απόδοση του αμφίβιου μηχανήματος μπορεί να φθάσει έως και τα 3 στρέμματα ημερησίως, ενώ για τη λειτουργία του απαιτείται εκπαιδευμένος χειριστής, ο οποίος θα είναι στέλεχος των Μονάδων, όπως σημειώνεται.

Προστίθεται δε ότι η αγορά και χρήση αμφίβιου μηχανήματος με ειδικό εξοπλισμό για τη διαχείριση των καλαμιώνων έχει ως στόχο:

- την καλοκαιρινή κοπή για αύξηση ετερογένειας, μείωση της ζωτικότητάς του, τη δημιουργία επιπλέον υγρολιβαδικών εκτάσεων και την ενίσχυση του ρόλου απορρόφησης ρύπων

-τη χειμερινή κοπή για δημιουργία ελεύθερων από βλάστηση ρηχών υδάτινων εκτάσεων και περιορισμό της έκτασης του καλαμιώνα κατά την κρίσιμη για τα είδη περίοδο

-τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, καθώς μπορούν με τα κατάλληλα εξαρτήματα να κάνουν εκσκαφή, βυθοκόρηση στον υγρότοπο και απομάκρυνση ιζήματος.

«Στους καλαμιώνες ζουν πολλά μικρά θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια και έντομα, τα οποία οφείλουμε να προστατέψουμε. Με τα αμφίβια μηχανήματα που προμηθευόμαστε βάζουμε τέλος στην αλόγιστη καύση των καλαμιών, που ενέχει και κίνδυνο πυρκαγιών. Οι καλαμιώνες αποτελούν σημαντικό οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας, η προστασία της οποίας είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Η διαχείριση των καλαμιώνων της λίμνης προβλέπεται σε αρκετές μελέτες που έχουν γίνει για τη λίμνη.

Όπως έχει καταγραφεί, ο καλαμιώνας είναι μια κατηγορία βλάστησης που πρέπει να υπάρχει. Αποτελεί τον τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής των ψαριών, των αμφίβιων και των πουλιών. Όταν όμως υπάρχει υπερανάπτυξη ενός καλαμώνα, τότε υφίσταται πρόβλημα. Η απουσία διαχείρισής του οδηγεί νομοτελειακά στη βαθμιαία υποχώρηση ενός υγροτόπου. Οι καλαμώνες συνηθίζουν να αποτελούν το πρώτο στάδιο για τη μετατροπή ενός οικοσυστήματος από υδάτινο σε χέρσο. Όταν τα καλάμια κάνουν τον κύκλο της ζωής τους, καταλήγουν νεκρή οργανική ύλη που αποτίθενται στο υπόστρωμα ενός καλαμώνα.

Ο πρώην Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, τα τελευταία χρόνια, εκπονούσε μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των καλαμιώνων.


*Photo credit: πρώην Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (καταγραφή με drone φωλιών πουλιών στους καλαμιώνες της λίμνης το 2021)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back