Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα κληροδότημα για τη φοιτητική στέγαση

Εικόνα του άρθρου Ένα κληροδότημα για τη φοιτητική στέγαση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2019, 16:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Κληροδότημα Γκαστή είναι ένα από 16 ενεργά κληροδοτήματα του Δήμου Ιωαννιτών. Υπό τη «σκέπη» του βρίσκονται τέσσερα καταστήματα στη Λάρισα και ένα δύο καταστήματα στην οδό Κάνιγγος στα Γιάννενα. Με τη διαθήκη της, η Αλεξάνδρα-Ελένη Γκαστή είχε ορίσει τα έσοδα από τα μισθώματα των Ιωαννίνων να δίνονται ως επίδομα γάμου σε άπορα κορίτσια ενώ αυτά της Λάρισας ως επίδομα στέγασης σε οικονομικά αδύναμους φοιτητές.

Για την καλύτερη διαχείριση του Κληροδοτήματος αυτού, ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε στην κατάθεση αίτησης ερμηνείας της διαθήκης στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων. Με την αίτηση αυτή, ζητά συγκεκριμένα τον ορισμό των οικονομικών κριτηρίων χορήγησης των επιδομάτων. Η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 16 Οκτωβρίου.

«Η δημοτική αρχή στο πλαίσιο της χρηστής και αποδοτικής διαχείρισης των Κληροδοτημάτων και με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, διερεύνησε όλες τις απαραίτητες παραμέτρους για την τεκμηρίωση της αίτησης... Υπήρξε από την πλευρά μας μέριμνα και επικοινωνία με το αντίστοιχο τμήμα φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα κατά τη σύνταξη της αίτησης» αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα κληροδοτήματα Γωγώ Γιώτη.

Με αφορμή το κληροδότημα αυτό και τη μέριμνα για τους φοιτητές, παρέμβαση κάνει και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. «Έμπρακτα η δημοτική αρχή και μέσω της αξιοποίησης των κληροδοτημάτων αποδεικνύει το  ενδιαφέρον της για το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών. Μόλις πρόσφατα άλλωστε το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να διαθέτει κάθε χρόνο 80.000 ευρώ για την ενοικίαση διαμερισμάτων και την επιδότηση της φοιτητικής κάρτας του αστικού ΚΤΕΛ, σε μια ακόμα ενέργεια η οποία υπερβαίνει τα στενά όρια της ευθύνης του, αναλαμβάνοντας να λύσει θέματα που θα έπρεπε να λύνει το κεντρικό κράτος» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.

Η κ. Γιώτη αναφέρει επίσης τις ενέργειες που έγιναν για την είσπραξη οφειλόμενων ενοικίων στο Κληροδότημα από το 2012 και μετά. Όπως επισημαίνει, όσον αφορά τα καταστήματα στη Λάρισα, οι παλιές οφειλές έχουν ρυθμιστεί ενώ έχει εισπραχθεί ήδη ένα ποσό της τάξης των 30.000 ευρώ και αναμένεται να καταβληθούν άλλα 30.000 ευρώ στο τέλος του 2019, βάσει της ρύθμισης. Την ίδια ώρα, τα τρέχοντα μισθώματα καταβάλλονται κανονικά. Για τις οφειλές από τα καταστήματα των Ιωαννίνων, έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα.

Πριν από τρεις μήνες, το Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων είχε κάνει αποδεκτές δύο αιτήσεις του Δήμου Ιωαννιτών που αφορούσαν Κληροδοτήματα (διαβάστε εδώ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back