Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο πιο σύγχρονα κληροδοτήματα

Εικόνα του άρθρου Δύο πιο σύγχρονα κληροδοτήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2019, 17:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, σε έκτακτη δημόσια συνεδρίασή του, έκανε αποδεκτές τις αιτήσεις του Δήμου Ιωαννιτών για την αλλαγή σκοπού του Κληροδοτήματος Αγλαΐας Χαραλάμπους και την αλλαγή όρων του Κληροδοτήματος Φερενίκης Καλούδη. Με την εξέλιξη αυτή, τα κονδύλια των κληροδοτημάτων θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών οι οποίες δεν υπήρχαν την εποχή που γράφηκαν οι διαθήκες των ευεργέτιδων.

Για το κληροδότημα Αγλαΐας Χαραλάμπους, η πρόταση της Διαχειριστικής Επιτροπής Κληροδοτημάτων, που έγινε δεκτή από το Εφετείο, ήταν η αλλαγή του σκοπού του εν λόγω κληροδοτήματος με τη χορήγηση από αυτό σε έχουσες συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ανύπανδρες ή διαζευγμένες ή χήρες μητέρες, δημότισσες του Δήμου Ιωαννιτών ή, εφόσον τέτοιες δεν ανευρεθούν και μόνο τότε, σε δημότισσες ετέρου δήμου του Νομού Ιωαννίνων, με ελληνική υπηκοότητα και ηπειρωτική καταγωγή, ετησίου επιδόματος ανατροφής του τέκνου ή των τέκνων τους έως αυτό ή αυτά: α) συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, β) συμπληρώσουν το 22ο έτος της ηλικίας τους στην περίπτωση που φοιτούν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και Σχολές Κάλων Τεχνών της ημεδαπής, γ) συμπληρώσουν το 23ο έτος της ηλικίας τους στην περίπτωση που φοιτούν σε Πολυτεχνείο και Φαρμακευτική Σχολή της ημεδαπής και δ) συμπληρώσουν το 24ο έτος της ηλικίας τους στην περίπτωση που φοιτούν σε Ιατρική Σχολή της ημεδαπής.

Στη διαθήκη της, η διαθέτιδα όριζε το κληροδότημά της να διατίθεται ως προίκα σε άπορα και παράλληλα ορφανά από έναν ή δυο γονείς κορίτσια. Ωστόσο, οι όροι ήταν τόσο αυστηροί, με τα σημερινά δεδομένα, που το κληροδότημα έμενε επί της ουσίας… στα αζήτητα.

Όσον αφορά το κληροδότημα Καλούδη, το Εφετείο έκρινε ότι για την πληρέστερη εκτέλεση της επιθυμίας της διαθέτιδας, θα πρέπει να διατεθούν 20.000 ευρώ από το κεφάλαιο του κληροδοτήματος. Μέχρι σήμερα διατίθενται μόνο οι τόκοι του κεφαλαίου για τη συντήρηση της οικίας Καλούδη στο Αρχιμανδρειό.

Μετά τις εξελίξεις στις δύο αυτές υποθέσεις, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Γωγώ Γιώτη δήλωσε: «Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις του Εφετείου γιατί, σε ό,τι αφορά την οικία Καλούδη, έχουμε πια τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε άμεση αποκατάσταση σημαντικών βλαβών που έχει υποστεί, αλλά και να συντηρήσουμε τον εξοπλισμό της. Επίσης, ο εκσυγχρονισμός των όρων της διαθήκης της Αγλαΐας Χαραλάμπους μάς δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους του κληροδοτήματός της ώστε να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες και να υποστηριχτούν ευάλωτες κοινωνικά μητέρες για την ανατροφή των παιδιών τους.  Αποδεικνύεται και εδώ η ευαισθησία μας για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καθώς εξετάσαμε και προτείναμε εναλλακτικές λύσεις με κοινωνικό πρόσημο, τις οποίες το Εφετείο έκρινε ορθές».


* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back