Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κληροδοτήματα: Μέρα απολογισμού

Εικόνα του άρθρου Κληροδοτήματα: Μέρα απολογισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2020, 19:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έναν εκτενή απολογισμό για τα κληροδοτήματα του Δήμου έκαναν σήμερα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος, κατά την επίσκεψή τους στην οικία Τζαβέλλα. Ο απολογισμός περιελάμβανε αρκετές λεπτομέρειες…

Την υπόθεση των κληροδοτημάτων την έχει αναλάβει ο κ. Βάββας ως αντιδήμαρχος Οικονομικών. Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα είχε συστήσει θέση εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, με τη Γωγώ Γιώτη να αναλαμβάνει τα καθήκοντα. Το έργο της σε αυτή τη θέση είχε αναγνωριστεί δε από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

 «Η λεπτομερής καταγραφή όλων των κληροδοτημάτων και των όρων της κληροδοσίας τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μέγιστη αξιοποίησή τους. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει ως στόχο την αξιοποίηση  και του πιο ανενεργού κληροδοτήματος προς όφελος της πόλης, του πολιτισμού της, της ιστορίας της και των Δημοτών της», υπογράμμισε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος νωρίτερα, μιλώντας για την οικία Τζαβέλα, είπε ότι «παραλάβαμε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο». Για την ανάγκη πλήρους αξιοποίησης των κληροδοτημάτων  μίλησαν και οι κ.κ. Βάββας και Ζωγράφος.

Οι τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής προκάλεσαν πάντως την αντίδραση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα. «Η δημοτική αρχή συνεχίζει την παρθενογένεση (sic). Μάλλον στο πλαίσιο της συνέχειας και της συναίνεσης που επικαλείται με ευκολία. Έτσι, μετά τη ΔΕΥΑΙ ήρθε η σειρά των κληροδοτημάτων. Για μια ακόμη φορά ισχυρίζεται ότι συναντάει καμένη γη» σχολιάζει.

Η παράταξη δεν εισέρχεται σε λεπτομέρειες για το κάθε κληροδότημα, εύχεται όμως στη δημοτική αρχή «να συνεχίσει, σε όλα τα μέτωπα, απ' το σημείο που παραδώσαμε. Επίσης ευχόμαστε να έχει ωριμάσει κι απ' τη φάση της βίαιης διακοπής του έργου μας (led, κεντρική πλατεία κ.τ.λ.) να περάσει στη φάση της δημιουργικής συνέχειας. Ίσως, με αυτόν τον τρόπο να προλάβει να προσφέρει κάτι στον τόπο» θυμίζοντας παράλληλα τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Σύμφωνα λοιπόν με τον απολογισμό της δημοτικής αρχής, εν συντομία και ενδεικτικά:

Ζωγράφειο Κληροδότημα: Το κληροδότημα αυτό, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας, διαθέτει πολλά ακίνητα στην Αθήνα, με αρκετά από αυτά να είναι ξενοίκιαστα, ενώ συνεχίζεται η νομική διεκδίκηση ανείσπρακτων ενοικίων που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο κ. Βάββας είπε ότι στις αρχές του 2020 το τμήμα κληροδοτημάτων ήρθε σε επαφή με μεσιτικά γραφεία για τη διαχείριση των ακινήτων.

Κληροδότημα Πυρσινέλλα: Το βασικό ακίνητο του κληροδοτήματος είναι το πάρκο Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο Σαλόνι), για το οποίο πολλά έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί. «Σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για  την αξιοποίηση του εμβληματικού αυτού χώρου για τα Γιάννενα και τη μετατροπή του σε ‘μητροπολιτικό πάρκο’» είπε ο κ. Βάββας.

Κληροδότημα Μπάρκα: Ένα κληροδότημα που συνεχίζει να δίνει υποτροφίες σε αριστούχους ηπειρώτες μεταπτυχιακούς φοιτητές, όπως προβλέπεται εξάλλου. Τα έσοδα προέρχονται από μίσθωση ακινήτων.

Κληροδότημα Χαραλάμπους: Το κληροδότημα διαθέτει επτά διαμερίσματα και μια μονοκατοικία. Η μονοκατοικία, στην οποία στεγαζόταν το Ιστορικό Αρχείο, θα στεγάσει δομή του Πνευματικού Κέντρου. Όσον αφορά τα διαμερίσματα, ο κ. Βάββας ανέφερε ότι από τα επτά διαμερίσματα, τα πέντε ήταν εγκαταλελειμμένα από το 2010 και ότι ο Δήμος τα ανακαίνισε και έχει προχωρήσει σε προκήρυξη για τη μίσθωσή τους.

Κληροδότημα Καλούδη: Πρόκειται για το αρχοντικό Καλούδη στην οδό Αρχιμανδρειού 5, το οποίο είχε καθαριστεί και είχε τακτοποιηθεί στις αρχές του 2019. Η δημοτική αρχή ανέφερε ότι, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα προβλήματα στο κτίσμα και θα γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις.

Κληροδότημα Γκαστή: περιλαμβάνει μισθωμένα καταστήματα στη Λάρισα και δύο ακίνητα στον Δήμο Ιωαννιτών, στην οδό Κάνιγγος. Το μεγαλύτερο από αυτά θα συντηρηθεί και θα στεγάσει δομές του Δήμου.

Κληροδότημα Ιωαννίδη: αφορά ακίνητο έκτασης 15 στρεμμάτων στη Νέα Μάκρη Αττικής. Στο ακίνητο υπάρχει και ένα μικρό κτίσμα 50 τμ, το οποίο μισθωνόταν επί χρόνια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηπειρωτών της περιοχής. Στο κληροδότημα έχει επιβληθεί πρόστιμο 90.000 ευρώ λόγω αυθαίρετης λυόμενης κατασκευής από τον σύλλογο. Ο κ. Βάββας ανέφερε ότι το πρόστιμο θα διαγραφεί τελικά και θα απομακρυνθεί η λυόμενη κατασκευή. Παρά το όλο ιστορικό, ο Δήμος διαπραγματεύεται εκ νέου την ανανέωση της μίσθωσης με τον ίδιο σύλλογο, και με μεγαλύτερο τίμημα. Όμως, ο αντιδήμαρχος δεν ανέφερε ποια είναι η πρόθεση του Δήμου για την αξιοποίηση των 15 στρεμμάτων (συνιδιοκτήτης ο Δήμος κατά 81%).

Κληροδότημα Κατσάρη: Από το κληροδότημα αυτό προγραμματίζεται η συντήρηση της παιδικής χαράς στο πάρκο Κατσάρη.

Κληροδότημα Χαράλαμπου Θώμου: Πρόκειται για ένα Κληροδότημα της Κοινότητας Μαρμάρων για το οποίο ολοκληρώθηκε η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του από τη μέχρι σήμερα Διαχειριστική Επιτροπή. Το κληροδότημα περιλαμβάνει ένα κατάστημα στην οδό Δωδώνης το οποίο θα διαχειρίζεται ο Δήμος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back