ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής, έξι εκδηλώσεις

Εικόνα του άρθρου Ένα Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής, έξι εκδηλώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2022, 02:21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Από 18 έως 24 Ιουλίου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αρκετές από τις εκδηλώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας. (διαβάστε περισσότερα εδώ).

-Η Χορωδία του Συλλόγου Πολυφωνικής Μουσικής θα παρουσιάσει ένα «Μουσικό σεργιάνι στη Σμύρνη και στην Πόλη» την Τρίτη 19 Ιουλίου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής». Θα ακουστούν σμυρνέικα και πολίτικα τραγούδια. Διεύθυνση χορωδίας- ορχήστρας: Γιάννης Σταύρου.

-Συναυλία με τίτλο «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου» του Βασίλη Λέκκα την Τετάρτη 20 Ιουλίου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής».

Με φάρο τους δρόμους του «Αρχάγγελου», του Μίκη Θεοδωράκη, ο Βασίλης Λέκκας παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι που περιγράφει την περιπέτεια των ανθρώπων, που βίωσαν προσφυγιά και ξεριζωμό. Μια παράσταση με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα του Πνευματικού Κέντρου, στο μουσικό αυτό ταξίδι, ο Βασίλης Λέκκας θα ενώσει τις φωνές και άλλων κορυφαίων συνθετών και στιχουργών με κοινό θεματικό άξονα τις ρίζες, τις παλιές και νέες πατρίδες, τον πόνο και την ελπίδα ενός λαού, που πέρασε μέσα από τόσες και τόσες περιπέτειες. Θα παρουσιαστούν τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Απόστολου Καλδάρα, του Zulfu Livaneli, παραδοσιακά, αλλά και από άλλα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα στο ίδιο πνεύμα, εντάσσονται τραγούδια από την νεότερη συνεργασία του Βασίλη Λέκκα με τον Γιάννη Σπάθα, τον Γιώργο Τρανταλίδη κ.α.

-Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση «Στη μια φωτιά άλλη φωτιά, στον πόνο άλλος πόνος» την Πέμπτη 21 Ιουλίου, στις 21:00, στην αυλή του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Τραγούδια, μελωδίες και ιστορίες, που αντικατοπτρίζουν το ύφος και το ηχόχρωμα της θρυλικής Μικράς Ασίας. Ρεμπέτικα, μπάλοι, ζεϊμπέκικα, καρσιλαμάδες και τσιφτετέλια, οθωμανικοί και βυζαντινοί αμανέδες, ελαφρό τραγούδι με επιδράσεις από τη βαλκανική μουσική καθώς και τούρκικα τραγούδια συμπλέκονται με τη θεατρική πρόζα δημιουργώντας έτσι μια ιστορία που σιγά σιγά ανακαλύπτει, αποκαλύπτει και συνθέτει στοιχεία από τη διαδρομή ενός τόπου, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις μνήμες ολόκληρου του ελληνισμού και μετασχημάτισε, και συνεχίζει να μετασχηματίζει, τον πόνο και την απώλεια σε ζωντανή καλλιτεχνική δημιουργία.

Συμμετέχουν: Αλέξης Αποστολάκης: τύμπανα, κρουστά, Χρήστος Τσαπράζης: κοντραμπάσο, Θανάσης Κουλεντιανός: κανονάκι

-Παράσταση με τίτλο «Δύο φωνές»-«Ήχοι και Αντίλαλοι της Μικράς Ασίας» την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στις 21:00, στην αυλή του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Δύο μουσικές φωνές, το κλαρινέτο του Μανούσου Πλουμίδη και το φλάουτο του Νίκου Κατριτζιδάκη, ενώνονται με μια θεατρική φωνή, του Περικλή Μοσχολιδάκη, για να μιλήσουν για τη Μικρασία.

-Μουσική βραδιά με τίτλο «Στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί» από τη Λαϊκή Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου την Κυριακή 24 Ιουλίου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής».

Θα ερμηνευτούν δύο κύκλοι τραγουδιών: Ο «Άγιος Φεβρουάριος» του Δήμου Μούτση και η «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα.


* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back