ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα της Συμφωνικής Ορχήστρας στον Γ. Κωνσταντινίδη

Εικόνα του άρθρου Αφιέρωμα της Συμφωνικής Ορχήστρας στον Γ. Κωνσταντινίδη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2022, 21:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Από 18 έως 24 Ιουλίου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών θα πραγματοποιήσει το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η πρώτη εκδήλωση αφορά ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη, το οποίο θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Χλίτσιου, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη «Δωδεκανησιακή Σουίτα αριθ.1» και τη «Μικρασιατική Ραψωδία».

Η πρώτη Δωδεκανησιακή Σουίτα γράφτηκε το 1948 και είναι αφιερωμένη στον Ελβετό μουσικολόγο Samuel Baud-Bovy, αφού τα θέματά της είναι παρμένα από τους δύο τόμους της συλλογής του «Τραγούδια των Δωδεκανήσων», μία εκπληκτική μελέτη των χορών και των τραγουδιών των συγκεκριμένων ακριτικών νησιών, που έγινε μεταξύ 1930-31. Η μουσική του Κωνσταντινίδη έδωσε νέα πνοή στα υπέροχα αυτά νησιώτικα τραγούδια και τα έκανε παγκοσμίως γνωστά και αγαπητά.

Η «Μικρασιατική Ραψωδία» συγκαταλέγεται στα μεγάλα του συμφωνικά έργα, το οποίο συνδυάζει λαϊκούς σκοπούς και θέματα από την ελληνική παράδοση της γενέτειράς του, Μικράς Ασίας. Χωρίζεται σε τρία μέρη, το Πρελούδιο και Οστινάτο, το Ιντερμέντζο και το Φινάλε, βασισμένα σε γνώριμα λαϊκά και δημοτικά ακούσματα της Μικράς Ασίας, από τα κάλαντα των Φώτων στο Οστινάτο έως το ζεϊμπέκικο, που αποτελεί το δεύτερο θέμα στο φινάλε.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Πνευματικού Κέντρου, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984) ήταν Έλληνας Μικρασιάτης συνθέτης, περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού, ενώ με το πραγματικό του επώνυμο υπέγραφε τα έργα του στη «σοβαρή» (συμφωνική) μουσική.

H εκδήλωση της 18ης Ιουλίου, γίνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back