Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα βήμα ακόμη για την παράκαμψη της Νικόπολης

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2017, 23:58
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στον αέρα βγαίνει άλλη μία πρόσκληση για ένταξη οδικών έργων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Από 26 Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου, πρόκειται να κατατεθεί προς αξιολόγηση και ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) το έργο της παράκαμψης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης.

Το συγκεκριμένο έργο, θα ενοποιήσει τον σημαντικό αυτόν αρχαιολογικό χώρο, που σήμερα τον διασχίζει η εθνική οδός, και θα τον καταστήσει ένα αρχαιολογικό πάρκο. Η κατασκευή της παράκαμψης της Νικόπολης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα και της περίφημης «πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου».

Η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου αποτελούσε όραμα των αρχαιολογικών υπηρεσιών εδώ και πολλά χρόνια. Το 2006, η επιστημονική επιτροπή της Νικόπολης είχε εκπονήσει ένα μάστερ πλαν. Στη συνέχεια, το 2009, ακολούθησε η ανάθεση σχετικής μελέτης από την τότε κρατική Περιφέρεια Ηπείρου. Χρειάστηκαν ωστόσο οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί η μελέτη, το κόστος της οποίας έφτασε στα 680.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος της Ηπείρου, η συγκεκριμένη πρόσκληση έχει προϋπολογισμό 11,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα υπερδέσμευσης πόρων, η οποία φτάνει μέχρι τα 19 εκατ. ευρώ.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back