Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η ρωμαϊκή Νικόπολη, η παράκαμψη και 17,6 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Η ρωμαϊκή Νικόπολη, η παράκαμψη και 17,6 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2020, 16:22
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της δημιουργίας του αρχαιολογικού πάρκου Νικόπολης, βρίσκεται η Ήπειρος.

Με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, το οδικό έργο «παράκαμψη Νικόπολης-συγκοινωνιακά έργα ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης» εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 17,6 εκατ. ευρώ. Η παράκαμψη της Νικόπολης αποτελεί και το βασικό κομμάτι του χωρικού σχεδίου «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου».

Η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, με την κατάργηση της εθνικής οδού που διασχίζει τη ρωμαϊκή πόλη, ήταν όραμα των αρχαιολογικών υπηρεσιών εδώ και δεκαετίες. Το 2006, η επιστημονική επιτροπή της Νικόπολης εκπόνησε ένα μάστερ πλαν και τρία χρόνια μετά, το 2009, ακολούθησε η ανάθεση σχετικής μελέτης από την τότε κρατική Περιφέρεια Ηπείρου. Μετά από διάφορες περιπέτειες και διάφορα εμπόδια, η μελέτη ολοκληρώθηκε και πήρε το πράσινο φως και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) πριν από λίγους μήνες.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, σε τρία χρόνια (η προθεσμία υλοποίησης του έργου είναι η 29η Δεκεμβρίου του 2023) η πόλη της Πρέβεζας θα αποκτήσει «είσοδο αντάξια της ιστορίας και της μελλοντικής της προοπτικής», ενώ ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης θα ενοποιηθεί δίνοντας νέα πολιτιστική και τουριστική διάσταση στην περιοχή. Σημειωτέον ότι η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί και βασική προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος της ένταξης της ρωμαϊκής Νικόπολης στην Unesco.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

Για την περιφερειακή αρχή Ηπείρου, το συγκεκριμένο οδικό έργο αποτελούσε και ένα πολιτικό στοίχημα. «Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας από σήμερα -και παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω του κοροναϊού- αρχίζουν τη διαδικασία για τον διαγωνισμό, ώστε να μη χαθεί ούτε μια ημέρα για την κατασκευή του έργου. Παράλληλα ανοίγει και ο ‘δρόμος’ για την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για το έργο, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, αλλά και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες που συνέβαλαν για την διεκπεραίωση των σύνθετων και πολύπλοκων διαδικασιών» τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο κ. Καχριμάνης κάνει και μια γενικότερη αναφορά στην κατασκευή υποδομών με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου. «Με τη σημερινή απόφαση ένταξης, αποδείχτηκε πως η Περιφέρεια Ηπείρου, μπορεί να ξεπερνά δυσκολίες και να ωριμάζουν έργα μεγάλης σημασίας και αξίας και το ίδιο μπορεί να γίνει και με έργα που έχουμε ζητήσει να αναλάβουμε από το υπουργείο Υποδομών» προσθέτει.

Γραπτή δήλωση για την όλη εξέλιξη έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου. «Μια διαδρομή, αρκετών χρόνων, στη διάρκεια της οποίας αρκετοί είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για την επιτυχή κατάληξη, έφτασε σε αίσιο τέλος. Η παράκαμψη της αρχαίας Νικόπολης, που για δεκαετίες αποτελούσε ένα όνειρο για την περιοχή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι μια πραγματικότητα. Μαζί με την αισθητική αναβάθμιση της πόλης, την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, θα μας δοθεί πλέον η δυνατότητα για να διεκδικήσουμε με καλύτερους όρους την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO, που θα προσδώσει άλλη δυναμική στον πολιτισμό και στον τουρισμό της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας» τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back