ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα… Balkan Express για την Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Ένα… Balkan Express για την Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2017, 01:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 2ο φόρουμ για τη μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στα Γιάννενα, έδωσε την ευκαιρία στις τοπικές αρχές να καταθέσουν εκ νέου το όραμά τους για την οδική σύνδεση της Ηπείρου με τα υπόλοιπα Βαλκάνια. 

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανέφερε από το βήμα του φόρουμ ότι προτεραιότητα είναι οι κάθετες οδικές συνδέσεις της Ηπείρου με το διευρωπαϊκό δίκτυο και κυρίως ο άξονας Ιόνια οδός-Κακαβιά, ο οποίος, όπως πρόσθεσε, αποτελεί τμήμα του Blue Corridor, του οδικού άξονα που ενώνει τα Δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία). Το ίδιο αίτημα κατέθεσε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο επόμενος, μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η διασύνδεση της ενδοχώρας των κρατών της μακροπεριφέρειας με τον οδικό αυτόν άξονα της Αδριατικής, η διασύνδεση δηλαδή της ενδοχώρας με τα παράλια, προκειμένου να υπάρξει στη συνέχεια ένα δίκτυο τουρισμού. 

Για την επέκταση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά, ένα έργο που συνδέεται άμεσα με τον οδικό άξονα της Αδριατικής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, αφού ανέφερε ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Ηπείρου, ενημέρωσε ότι «πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου», χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

Πέραν των οδικών συνδέσεων, οι τοπικές αρχές έθεσαν και άλλα ζητήματα σε μακροπεριφερειακό επίπεδο. Ο κ. Καχριμάνης ανέπτυξε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την ανάπτυξη ενεργειακών κόμβων LNG και CNG, συμπιεσμένο και υγροποιημένο φυσικό αέριο αντίστοιχα. «Καθοριστικός όμως παράγοντας για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της μακροπεριφέρειας είναι η ενεργοποίηση του συνόλου των δυνάμεων της κάθε περιοχής, των τοπικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας,  ιδίως  όμως του επιχειρηματικού  κόσμου, ο οποίος είναι εκείνος που μέσω της καινοτομίας και των άλλων πρωτοβουλιών του, θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης» τόνισε ο περιφερειάρχης.

Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας έβαλε στην ατζέντα της «γαλάζιας ανάπτυξης» και τις λίμνες. «Ο δήμος Ιωαννιτών, ο μεγαλύτερος δήμος της Ηπείρου δεν βρέχεται από θάλασσα. Και φυσικά δεν είναι ο μοναδικός δήμος από τα κράτη που συμμετέχουν σήμερα σε αυτό το φόρουμ με αυτά τα χαρακτηριστικά» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο δήμαρχος κατέθεσε πρόταση για αδελφοποίηση των πόλεων που συμμετέχουν στη μακροπεριφέρεια, με την αρχή να γίνεται μεταξύ των πόλεων των Ιωαννίνων και του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back