Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα «αστικό χάος» σε μια στοά του Κάστρου

Εικόνα του άρθρου Ένα «αστικό χάος» σε μια στοά του Κάστρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2019, 20:17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για χάρη της «Φωτομετρίας», η στοά δίπλα από την κεντρική πύλη (ή πύλη του Αγίου Γεωργίου) του Κάστρου των Ιωαννίνων είναι αυτές τις ημέρες ανοιχτή. Μια στοά ανάμεσα στο βυζαντινό και στο οθωμανικό τείχος του Κάστρου, εκεί που πριν από λίγα χρόνια οι αρχαιολογικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν και την ύπαρξη αρχαίας οχύρωσης… Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και όχι ιδιαίτερα γνωστό σημείο του Κάστρου, παρά την έντονη υγρασία και τις πολλές «δομικές» παρεμβάσεις που έγιναν κατά τον 20ο αιώνα από τον Ελληνικό Στρατό.

Η ανάδειξη της στοάς αυτής έγινε εφικτή μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ενός έργου που αφορούσε την αποκατάσταση των εξωτερικών τειχών. Η σημερινή μορφή του Κάστρου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Αλή πασά, ο οποίος το 1815 ολοκλήρωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαίνισης των τεχνών. Σε γενικές γραμμές, ο Αλή πασάς βασίστηκε στη χάραξη της βυζαντινής οχύρωσης. Στη δυτική πλευρά, κατασκεύασε ένα δεύτερο τείχος, με το κενό μεταξύ των δύο οχυρώσεων να αξιοποιείται για την ανάπτυξη στοών που κάλυπταν ανάγκες των στρατευμάτων.

Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες Ιωαννίνων, με την ολοκλήρωση του έργου, στεγάζουν στη στοά αυτή μια μόνιμη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ιωάννινα: από τη βυζαντινή καστροπολιτεία στην οθωμανική μεγαλούπολη». Ωστόσο, η στοά δεν είναι πάντα ανοιχτή για τους επισκέπτες.

Η Photometria, εκθέσεις της οποίας φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους της πόλης αυτό το χρονικό διάστημα, αποτελεί λοιπόν μια καλή αφορμή για επίσκεψη. Στα «δωμάτια» της στοάς φιλοξενείται το έργο «Collectives» του Cassio Vasconcellos. Μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας που γίνεται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται και σε σχετικό σημείωμα, ο Vasconellos φωτογράφισε πολυσύχναστες καταστάσεις: συνωστισμένες παραλίες, τεράστιες αποθήκες αεροσκαφών, ένα πανδαιμόνιο φορτηγών. Όλες οι λήψεις έγιναν από ελικόπτερο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι κατασκευασμένο με τη χρήση εκατοντάδων φωτογραφιών που τραβήχτηκαν, με τον δημιουργό να καταθέτει έναν προβληματισμό για το αστικό χάος του σύγχρονου πολιτισμού.

Μέχρι τις 9 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας, 10:00-14:00 και 18:00-22:00.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back