ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένα αρχοντικό-μουσείο μαζί με το Ιστορικό Αρχείο

Εικόνα του άρθρου Ένα αρχοντικό-μουσείο μαζί με το Ιστορικό Αρχείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2018, 01:46
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Μετά από αρκετά χρόνια, ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης των Ιωαννίνων, η διόροφη οικία της Ισμήνης Τζαβέλλα, στην οδό Παύλου Μελά, αναμένεται να ανοίξει ξανά τις πόρτες της -κι αυτή τη φορά θα είναι ανοιχτή και στους πολίτες.

Η αποκατάσταση του κτιρίου, που έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού έργο τέχνης, ξεκίνησε το 2013. Πέραν των επισκευαστικών εργασιών, έπρεπε να κλείσουν κι αρκετές εκκρεμότητες που αφορούσαν το ομώνυμο κληροδότημα του Δήμου Ιωαννιτών. Μία από τις εκκρεμότητες, ήταν η χρήση του κτιρίου.

Στη διαθήκη της, η Ισμήνη Τζαβέλλα ζητούσε «η οικία μεθ’ όλων των επίπλων και αντικειμένων ευρισκομένων εν αυτή να διατηρηθεί οπωσδήποτε ως έχει και να λειτουργήσει ως Μουσείον». Επιθυμία της ήταν δηλαδή να μετατραπεί η οικία σε ένα μουσείο-αρχοντικό του 19ου αιώνα. Κάτι που δεν έγινε ποτέ επί της ουσίας... Η οικία αυτή για πολλά χρόνια, αποτελούσε το «σπίτι» των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), τα οποία το 2006 μετακόμισαν στο Σουφαρί Σεράι.

Ο Δήμος Ιωαννιτών πρόκειται λοιπόν να λειτουργήσει το αρχοντικό ως μουσείο, αλλά και παράλληλα να του δώσει κι άλλη μια χρήση που να συνάδει με τον πολιτιστικό χαρακτήρα του κτιρίου. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε πρόσφατα (στην τελευταία του συνεδρίαση) να στεγάσει σε χώρους του ισογείου της οικίας Τζαβέλλα το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο θα αποκτήσει μια ευκαιρία να αναδειχθεί. Σήμερα, το Ιστορικό Αρχείο στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο κτίριο στην οδό Ακαδημίας.

Η μετακόμιση της υπηρεσίας αυτής, στην οποία φιλοξενούνται αρχεία της πόλης από το 1913 και μετά, όπως αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, θα συμβάλλει παράλληλα και στη λειτουργία του μουσείου στον α' όροφο (κυρίως) της οικίας, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν διαθέτει άλλο προσωπικό.

Όλα αυτά θα γίνουν μόλις ολοκληρωθούν η συμβολαιογραφική απογραφή και η ψηφιακή φωτογράφιση των αντικειμένων του κληροδοτήματος Ισμήνης Τζαβέλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back