Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ιστορικό Αρχείο: «Ξεχασμένο» σε μια μονοκατοικία

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2017, 23:05
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Σε μια μονοκατοικία, στην οδό Ακαδημίας, στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο του δήμου Ιωαννιτών. Ένας μικρός «θησαυρός» τεκμηρίων για την ιστορική, κοινωνική και οικονομική διαδρομή των Ιωαννίνων από το 1913 και μετά, ένα αρχείο ανοιχτό σε όλους, που δυστυχώς μοιάζει να έχει ξεχαστεί σε μια γωνιά της πόλης, μέσα ένα κακοσυντηρημένο κτίριο.

Η μονοκατοικία, που ανήκει στο κληροδότημα «Αγλ. Χαραλάμπους» του Δήμου, δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Καμία φροντίδα, καμία επισκευή (με τους σοβάδες να πέφτουν), κανένας εξωραϊσμός. Ακόμα και η πινακίδα «Ιστορικό Αρχείο Δήμου Ιωαννιτών» μετά βίας διακρίνεται.

Το εσωτερικό του χώρου, ανεξαρτήτως της κτιριακής κατάστασής του, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για φιλοξενία, αξιοποίηση και προβολή του αρχειακού υλικού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επισκεπτών. 

Το Ιστορικό Αρχείο, που ιδρύθηκε το 2001, αποτελεί ένα από βασικά αρχεία της πόλης, και δη ανοιχτό σε όλους: πολύτιμο για πολλούς ιστορικούς και ερευνητές (καθηγητές και φοιτητές) και χρήσιμο για όσους θέλουν να μάθουν στοιχεία του παρελθόντος της πόλης.

Σε αυτό διαφυλάσσεται το σύνολο των μαρτυριών και των εγγράφων που καταγράφουν την πορεία του δήμου Ιωαννιτών από το 1913, από την απελευθέρωση δηλαδή, μέχρι σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος δε του Αρχείου είναι ψηφιοποιημένο. Αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, χειρόγραφα, κατάστιχα, αλληλογραφία, προκηρύξεις, πρωτότυπα ή επικυρωμένα έγγραφα: όλα είναι εκεί, με την ιστορική και πολιτιστική τους αξία, περιμένοντας από τους ιθύνοντες να δείξουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.


ΣΧΟΛΙΑ
D
Βρίσκεται υπό κατάληψη ή είναι η εντύπωσή μου?
Γιώργος Τσαντίκος
Όχι, το κτίριο στο οποίο αναφέρεστε, είναι το διπλανό
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back