Ο Δήμος Ιωαννιτών εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι ένα Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης προσφύγων και μεταναστών «Ακαδημία» (διαβάστε εδώ) σε κτίριο, που ανήκει στο κληροδότημα Αγλ. Χαραλάμπους, στην οδό Ακαδημίας 14, με την ευθύνη λειτουργίας να ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο (κι όχι στην αντιδημαρχία Παιδείας, Πρόνοιας και Μεταναστών, όπως θα περίμενε κανείς). Το Διαπολιτισμικό αυτό Κέντρο χρηματοδοτείται με 150.000 ευρώ από το Ίδρυμα Open Society Foundations του Σόρος για έναν χρόνο.
Δύο ώρες μετά, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, σε διά περιφοράς συνεδρίαση, ενέκρινε την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το 2021, εγγράφοντας μεταξύ άλλων ένα έργο που φέρει τον τίτλο: «Ανακατασκευή κτιρίου για δημιουργία (δια)πολιτισμικού κέντρου στα Ιωάννινα» με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και με σκοπό την κοινωνική ένταξη των ατόμων που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας και των προσφύγων.
Εύλογο το ερώτημα: Και δεύτερο Διαπολιτισμικό Κέντρο; Μέχρι στιγμής, κάποια επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμο Ιωαννιτών δεν υφίσταται. Μέσα από τα στοιχεία που υπάρχουν, προκύπτει πάντως ότι το νέο Διαπολιτισμικό Κέντρο αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων και ως μια ευκαιρία ανακατασκευής ενός κτιρίου στο κέντρο της πόλης με την οικονομική συνδρομή ενός «δυνατού» ταμείου, του Ταμείου Αλληλεγγύης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Το εν λόγω κτίριο βρίσκεται στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου 45. Πρόκειται για μια παλιά διόροφη πέτρινη οικία με ένα μικρό βοηθητικό κτίσμα, σε ένα οικόπεδο ενός στρέμματος. Η ιδιοκτησία αυτή ήταν της Ελένης Κανδηλά. Η Κανδηλά κληροδότησε με διαθήκη της, το 2016, στον Δήμο Ιωαννιτών το ακίνητο με τον όρο να γίνει παιδικός σταθμός ή, αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, να αξιοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλον κοινωνικό σκοπό.
Ο Δήμος αποφάσισε λοιπόν να το μετατρέψει σε Διαπολιτισμικό Κέντρο που θα λειτουργήσει ως χώρος διάδρασης ανάμεσα σε άτομα τα οποία διαμένουν στις δομές φιλοξενίας, τους πρόσφυγες και τους δημότες των Ιωαννίνων, με πολλαπλές δράσεις, σχεδόν παρόμοιες με αυτές του Κέντρου «Ακαδημία» -για να γίνει κάτι τέτοιο προφανώς θα πρέπει να κρίθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει το κτίριο παιδικός σταθμός...
Με την απόφαση αυτή του Δήμου, δεν συμφωνεί η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη. Η παράταξη, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η διαφωνία της έγκειται στη χρήση που προτείνει η δημοτική αρχή, δηλαδή στο Διαπολιτισμικό Κέντρο, με το σκεπτικό ότι είναι ακατάλληλη η τοποθεσία! «Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και σε περιοχή αμιγούς κατοικίας» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά –βέβαια για τρία χρόνια σε «περιοχή αμιγούς κατοικίας», κοντά στον «Πλάτανο», λειτούργησε ομαλά η «Μικρή Πόλη», ένα κοινοτικό-διαπολιτισμικό κέντρο.
Η παράταξη αντιπροτείνει μια άλλη χρήση, αυτή της στέγασης Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου, παραπέμποντας στη συμφωνία που είχε υπάρξει το 2007 επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη σκοπιμότητα ίδρυσης του μουσείου αυτού. Πέραν της… πολιτικής υπενθύμισης, η επαναφορά μιας πρότασης για Πολεμικό Μουσείο (που υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει στο Καλπάκι) εν έτει 2021 μοιάζει τουλάχιστον άκαιρη.
Το γεγονός βέβαια ότι η δημοτική αρχή, όπως προκύπτει και από σχετική (ομόφωνη) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 9 Δεκεμβρίου, συνδέει την ανακατασκευή του κτιρίου με τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης, δεν αφήνει περιθώρια για ενδεχόμενες άλλες χρήσεις (και πάντα υπό τον όρο των κοινωνικών σκοπών όπως έχει τεθεί στη διαθήκη).
Το πιο σημαντικό όμως, πέραν των κτιριακών υποδομών και των χρηματοδοτικών ευκαιριών, είναι να αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός του Δήμου Ιωαννιτών για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία και να αποτυπωθούν τα επόμενα βήματα για να υπάρξει όντως μια διάδραση μεταξύ των προσφύγων και των δημοτών. Μια αποστολή η οποία δεν είναι καθόλου εύκολη…