ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το διαπολιτισμικό κέντρο επέστρεψε…

Εικόνα του άρθρου Το διαπολιτισμικό κέντρο επέστρεψε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2021, 01:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια πολεοδομική εκκρεμότητα για το κτίριο που θα στεγάσει το Διαπολιτισμικό Κέντρο, αποτέλεσε την αφορμή για να υπάρξει μια εκ νέου αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για μια παλιά διόροφη πέτρινη κατοικία στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου. Ένα ακίνητο που περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Ιωαννιτών το 2017 με τη διαθήκη της Ελένης Κανδηλά να ορίζει ότι το κτίριο πρέπει να γίνει παιδικός σταθμός ή, αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, να αξιοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλον κοινωνικό σκοπό.

Ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να το αξιοποιήσει ως Διαπολιτισμικό Κέντρο με σκοπό την κοινωνική ένταξη των προσφύγων. Εξασφάλισε δε πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στα τέλη Ιουνίου έγινε δε και ο διαγωνισμός του έργου της ανακατασκευής του κτιρίου, με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή έφερε προς έγκριση τον καθορισμό της χρήσης χώρου λειτουργίας διαπολιτισμικών δράσεων και δομών, με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα να ψηφίζει τελικά «λευκό» και με την παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη να λέει «όχι».

Ο κ. Μπέγκας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «έρχεται να νομιμοποιήσει τη διαδικασία που θα επιτρέπει τη στέγαση της δομής», εκτίμησε ότι αυτή η εκκρεμότητα θα έπρεπε να είχε επιλυθεί εδώ και καιρό και πριν έρθει η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχές του Ιανουαρίου, και εστίασε στην ανάγκη να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός κι όχι αποσπασματικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναφέρθηκε «σε κάποιες ενοχλήσεις από κατοίκους, τις οποίες θεωρούμε λογικές έως έναν βαθμό» και κάλεσε τη δημοτική αρχή να «βρει άλλον χώρο για να στεγάσει τη συγκεκριμένη δομή».

Το ίδιο αίτημα, πιο επίμονα, έθεσαν η κα Καλογιάννη και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής της Στάθης Σιούτης. Η κα Καλογιάννη επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη χρήση δεν είναι συμβατή με τον χαρακτήρα της περιοχής, ενώ υπενθύμισε την πρότασή της να στεγαστεί στην οικία Κανδηλά παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου… Ο κ. Σιούτης ρώτησε ουκ ολίγες φορές αν η δημοτική αρχή έχει συνομιλήσει με  τους κατοίκους της περιοχής.

Οι τοποθετήσεις του κ. Μπέγκα και της κας Καλογιάννης προκάλεσαν σχόλια από τις παρατάξεις «Πολίτες για την Ανατροπή» και «Αριστερή Παρέμβαση». Ο Βλάσης Παπαχρήστος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Οι δύο μεγάλες παρατάξεις προσπαθούν να κρύψουν ότι δεν θέλουν μια δομή προσφύγων στο κέντρο με διάφορες αιτιολογίες. Οι δομές θα πρέπει να είναι στο κέντρο της πόλης για να μην υπάρχει γκετοποίηση». Πρόσθεσε δε ότι προφανώς και η κριτική προς τη δημοτική αρχή όσον αφορά την ετοιμότητά της, υφίσταται. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Χρήστου Πατσούρα.

Τέλος ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εξέφρασε την άποψη ότι το Διαπολιτισμικό Κέντρο θα αναβαθμίσει την περιοχή και δεν θα την υποβαθμίσει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back