Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Εμβόλια: Το παιχνίδι των ημερομηνιών

Εικόνα του άρθρου Εμβόλια: Το παιχνίδι των ημερομηνιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2021, 10:11
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο εμβολιαστικός προγραμματισμός φαίνεται ότι τελικά είναι και αυτός… «δυναμικός», παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χειριστεί επικοινωνιακά το θέμα, κατά τον προσφιλή της τρόπο.

Το θετικό είναι ότι η «κρίση» της AstraZeneca φαίνεται ότι πέρασε, με την ΕΕ να εκτίθεται από την εταιρία, η οποία αθέτησε μέρος των δεσμεύσεών της. Χτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τη δέσμευση που κάνει και η ελληνική κυβέρνηση για εμβολιασμό των ευρωπαίων σε ποσοστό 70% το καλοκαίρι και τόνισε επίσης ότι από την AstraZeneca «περιμένουμε να αναπληρώσει τις δόσεις που έκοψε το πρώτο τρίμηνο».

Πόσο θα επηρεάσει τον ελληνικό προγραμματισμό η καθυστέρηση; Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις χτεσινές του δηλώσεις ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση, χωρίς όμως να την… κατονομάσει ποτέ.

Είπε το εξής: «Από την AstraZeneca αναμένονται 540.000 τεμάχια (σ.σ. δεν διευκρίνισε αν μιλάει για δόσεις) έως το τέλος Μαρτίου, καθώς σήμερα υπήρξε ενημέρωση από την εταιρεία για ελαφρά αύξηση των δόσεων που είχαν αρχικά ανακοινωθεί».

Ωστόσο, στις 11 Ιανουαρίου, τρεις βδομάδες πριν δηλαδή, ο ίδιος ο κ. Θεμιστοκλέους έλεγε, πάλι σε ενημέρωση για τον κοροναϊό, ότι η Ελλάδα αναμένει 400.000 δόσεις από την AstraZeneca στις αρχές Φεβρουαρίου (και όχι στο τέλος Μαρτίου).

Ο ίδιος ο κ. Θεμιστοκλέους στις 28 Δεκεμβρίου είχε παρουσιάσει ένα πλάνο για το πρώτο τρίμηνο που περιλάμβανε 1.500.000 δόσεις από την AstraZeneca, άλλες 1.255.800 από την Pfizer και 240.000 από τη Moderna…

Στις 28 Ιανουαρίου ο κ. Θεμιστοκλέους είχε ανακοινώσει: ««Η Pfizer θα μας παραδώσει μέχρι τέλος Μαρτίου 1,4 εκατ. εμβόλια, η Μοderna 240.000 το α’ τρίμηνο και η AstraZeneca 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση άλλων 140.000 εμβολίων».

Πάντως, και ο στόχος του «70% το καλοκαίρι» που έχει η θέση η κυβέρνηση, αμφισβητείται δημόσια πλέον.

Πίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «όταν θα  έχουμε στα χέρια μας τα πλήρη στοιχεία, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις  φήμες, θα επανέλθουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την  AstraZeneca και θα της ζητήσουμε να αναλάβει τις ευθύνες της»…

Ο  δε κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αναμένει 1,3 εκατομμύρια  δόσεις το β´ τρίμηνο του 2021 από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson  & Johnson «εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες» και ότι  χτες, παραλήφθηκαν 90.000 δόσεις της Pfizer που, όπως φαίνεται, είναι η  μοναδική που παραδίδει εντός προθεσμιών και προγραμματισμού εμβόλια στην  Ελλάδα, μέχρι στιγμής.

Το Politico σε δημοσίευμά του υπολογίζει ότι στο τέλος του καλοκαιριού, στην Ελλάδα θα έχει εμβολιαστεί μόλις το 16% του πληθυσμού. Ο υπολογισμός είναι με βάση το σημερινό «βήμα» καθημερινών εμβολιασμών. Χτες στην Ελλάδα έγιναν για πρώτη φορά πάνω από 20.000 εμβολιασμοί, ενώ για να επιτευχθεί το 70% στις 22 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να χορηγούνται 50.622 καθημερινά. Με τους σημερινούς ρυθμούς, πάντα σύμφωνα με το Politico, το 70% στην Ελλάδα θα επιτευχθεί τον... Φεβρουάριο του 2024.





ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back